Nevşehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak başlatılan konferanslar dizisinin ilki olan ‘Eski Türk Yazıtları (Dün-Bugün-Yarın)’ konulu konferans düzenlendi.

 

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Bayram,  Batı Dilleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hacer Tokyürek’in yanı sıra üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerin yer aldığı ‘Eski Türk Yazıtları’ konulu konferansa Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aydın konuşması olarak katıldı.

 

Türk tarihi açısından eski Türk yazıtlarının önemine değinen Doç. Dr. Erhan Aydın, “Moğolistan Bölgesi Yazıtları, Dağlık Altay Bölgesi Yazıtları, Yenisey Bölgesi Yazıtları gibi tarihimize ışık tutacak pek çok yazıtlar yer almakta. O dönemin insanları taşlar, kayalar, ağaçlar üzerine bir çok yazı yaşmışlar.  2012 yılı kayıtlarına göre Moğolistan’da 142 tane yazıtımız bulunurken, bunlardan birisi kayıp.  Yenisey Havzasında şu anda 250 tane yazıtımız var. Bunlardan 170-180 tanesi hakkında Türkiye olarak envanter bilgileri elimizde mevcut.  Ama son zamanlarda bulunan, özellikle Rusların buldukları yazıtlardan haberdar değiliz. Ayrıca Dağlık Altay’da bugün 83, Kırgızistan’da 40 tane yazıtımız mevcut olup, Doğu Türkistan, Kazakistan ve Özbekistan’da da onlarca yazıtlar bulunmakta. Tabi ki Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de yazıtlar mevcut. Bu yazıtların  muhafaza edilerek gelecek nesillere aktarılması da çok önemli. Ancak çoğu yazıtlarda zamanla çatlamalar ve kırılmalar olmuş. Ayrıca Moğolistan gibi yerlerde oradaki insanların, üzerlerinde yazıtların bulunduğu taşları başka amaçlarla kullanmaları da yazıtlara da büyük zararlar vermiş. Bunlardan bakım ve onarımı yapılarak bugün muhafaza altına alınan yazıtlar da bulunmakta. Bence Türk devletleri bir araya gelerek bu yazıtlarımızı korumak için ortak bir çalışma yapmalı” dedi.

 

Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aydın’a, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar tarafından plaket ve teşekkür belgesi verildi.