S.S. 55 no'lu Kapadokya Öğrenci Servisi Yolcu ve Personel Taşımacılığı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Yardımcıları Mustafa Kaya ve Hasan Türk Nevşehir gündemin adresi FİB Haber Merkezini ziyaret ettiler. FİB Haber.Com Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı'ya önemli açıklamalarda bulunan  Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya; "Nevşehir'de Taşıt içi düzeni sağlamak, anaokulu ve ilköğretim statüsündeki okul öğrencilerinin araca binme ve inmeleri sırasında yardımcı olmak üzere 2018-2019 eğitim öğretim döneminde tüm servis araçlarında rehber personel bulundurulacağını söyledi."

Kaya: "Yeni sezon 200 Rehber Personel Alımı Yapılacak..."

Yeni sezonda okul taşıtlarında kesinlikle sertifikalı rehber personel bulunduracağız diyen Mustafa Kaya yaptığı açıklamasında; "17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim döneminde Nevşehir'de hizmet veren öğrenci servislerin de çalıştırılmak üzere yaklaşık 200 Rehber personeli alımı yapılacağını söyledi.  Kaya, maaş artı sigortalı, en az lise mezunu, 22 yaş üstü bay-bayan yaklaşık 200 rehber personel alımı yapılacak. Bu sebeple rehber personel olarak çalışmak isteyenlerinde Nevşehir Halk Eğitim Merkezlerinde başlayan ücretsiz kurslara başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Hala hazırda kurs kayıtları başlamış olup, sertifakalar verilecektir." dedi.

Kaya: "Başvurular başladı, acele edin...!"

Kaya açıklamasında; "Rehber Personel Eğitim Sertifikaları için Nevşehir Halk Eğitim Merkezlerine başvurarak ücretsiz olarak kurs kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Sertifikalarını alan kursiyerler daha sonra Nevşehir'deki öğrenci servislerine başvurabilirler." dedi.

Türk: "Herşey öğrencilerimize daha sağlıklı hizmet verebilmek için..."

2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacağını ifade eden Kooperatif Başkan Yardımcısı Hasan Türk'de yaptığı açıklamasında ; "Hala hazırda tüm araçlarımızda "Araç takip sistemleri" var. Yine, Bütün araçlarımızın içerisinde kamera sistemi var. Artık, yeni dönemde servis araçlarımızda Rehber personeli de olacak." dedi. Türk, "Ben bu vesile ile Yeni eğitim-öğretim yılının tüm veli, öğrenci ve öğretmenlerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İşte Rehber personelin özellikleri:

Yönetmelikte, okul servis araçlarındaki rehber personelin ise 22 yaşını doldurmuş olması ve en az lise mezunu olması hükme bağlandı. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu´nun 53´üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamış olmak veya bu suçlardan hakkında devam eden ya da uzlaşmayla neticelenmiş bir kovuşturma bulunması gerekecek.

Rehber personelin Türk Ceza Kanunu´nun ilgili maddelerindeki suçlardan mahkum olmamış olması veya bu suçlardan hakkında devam eden ya da uzlaşmayla neticelenmiş bir kovuşturma bulunmaması zorunlu olacak. Öğrenciler ile çocukların güvenli şekilde servis aracına binip inmelerini ve gerektiğinde karşıdan karşıya geçişlerini sağlayacak rehber personelin öğrenci ve çocuklar ile iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla eğitime katılmaları ve sertifikaya sahip olmaları istenecek. Rehber personel, her yıl "okul servis rehber personeli" olmaya uygun olduğuna dair aile hekimliğinden rapor alacak, ayrıca taşıt içi düzeni sağlayacak, emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığını kontrol edecek, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencileri ile çocukların inme ve binmeleri sırasında yardımcı olacak, taşıma faaliyeti öncesinde ve sonrasında aracın içini kontrol edecek.

Bu personel ayrıca, standarda uygun, sarı renkte ve üzerinde reflektif şeritler yer alan ve ön ve arka kısmında "REHBER" yazılı ikaz yeleği giyecek. Taşıma faaliyeti sırasında öğrenci ve çocuklara refakat ederken yardımcı ışıklar (ışıklı çubuk, dur-geç levhası gibi) kullanmak zorunda olacak. Belirtilen şartlara uymayanların özel izin belgesi, yetkili kurumların mülki idare amirleri vasıtasıyla ilgili belediyesine bildirimi üzerine iptal edilecek. İptale konu izin belgesi aynı eğitim öğretim yılında yeniden düzenlenemeyecek. Diğer yandan, rehber personele kural ihlali ihbar tutanağı düzenleme yetkisi de verildi.