Eğitim Birsen Nevşehir Şubesi ÖĞRETMENE PERFORMANSA VE ŞİDDETE HAYIR dedi...

Nevşehir Eğitim Bir Sen üyeleri, öğretmenlere uygulanması planlanan performans sistemini ve şiddeti İl Telekom Müdürlüğü önünde protesto etti.

Ellerinde “Öğretmene değer ver, şiddete dur de, eğitimciye şiddeti durdur, performans yanlışına hayır” yazılı pankart taşıyan eğitimciler, İl Telekom Müdürlüğü önünde bir araya geldiler. Burada bir basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Özdemir, “Milli Eğitim Bakanlığı eğer bir şey yapmak istiyorsa şiddeti önlesin” dedi.

Performans sistemini eleştiren Özdemir, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimcilerin moral ve motivasyonunu bozacak, yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek, saygınlığını zedeleyecek performans değerlendirme sistemi taslağına ilişkin itirazlarımızı haykırmak; iş barışına halel getiren, vicdanları yaralayan, adalet duygusunu örseleyen mülakatla sözleşmeli öğretmen atama uygulamasına yönelik eleştirilerimizi dile getirmek; bazısı ölümle sonuçlanan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.

Özdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Taslak bir bütün olarak incelendiğinde, eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısının olmayacağı, aksine kurumsal bütünlüğü, mesleki motivasyonu, çalışma barışını ve iş birliğini zedeleyeceği, öğretmeni mesleğine odaklanmak yerine performans puanını yükseltme ve yazılı sınava hazırlanma eksenli bir çalışma hayatına yönlendireceği görülmektedir. Performansı ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştıracak, kurumsal bütünlüğü, mesleki dayanışmayı, iş birliği içinde çalışma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamanın eğitimin var olan niteliğine de bir darbe vuracağı hesaba katılmalıdır.”

Özdemir, performans sisteminin sakıncalarını şöyle sıraladı: “Performans değerlendirmesinin hukuki ve kanuni dayanağı yoktur. Performans değerlendirmesinin, herhangi bir analizin sonucu olmadığı gibi, neye hizmet ettiği de belli değildir. Performans değerlendirmesi uygulanabilir bir politika aracı değildir. Eşit olmayan şartlarda hizmet verenleri aynı kıstaslarla ölçmeye çalışmak hakkaniyete aykırıdır. Bakanlığın kurumsal performansı sorgulanmadan öğretmenin performansı değerlendirilemez. Eğitimin öznelerine değinmeyen performans değerlendirmesi puan toplamaktan başka bir amaca hizmet etmez. Performans değerlendirme sistemini uygulamaya koymaktaki gereksiz ısrar, hatalara ve mağduriyetlere sebep olacaktır. Şiddetin önlenmesi için ivedilikle tedbir alınmalıdır. MEB, misyonuyla yakıştıramadığımız ve anlaşılmaz bir şekilde her defasında öğretmeni zora sokan, mağdur eden uygulamalardan bir an önce vazgeçmeli, onları en etkili ve güven verici tarzda korumalıdır.”