Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından; TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı bünyesindeki Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü tarafından yürütülen 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme, 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme ve 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programlarına ilişkin akademik ve idari personelimiz ile İlimiz Milli Eğitim müdürlüğündeki öğretmenlere yönelik tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şahlan ÖZTÜRK, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vedat AKTEPE, Üniversitemiz TTO Genel Koordinatörü Doç. Dr. Bayram Deviren, öğretim üyeleri ve Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğünden öğretmenler katıldı.
Doç. Dr. Bayram Deviren yaptığı açış konuşmasında; TÜBİTAK’ın bilimsel araştırma ve uygulama projelerinin yanında, toplumda bilimin yaygınlaştırılması amacıyla yenilikçi yaklaşımlarla doğa eğitimi,bilim okulları, bilim şenlikleri desteklerinin olduğunu, bu desteklerin toplumda farkındalıkların artırılması açısından önemini vurguladı. Ayrıca TTO olarak bu programlara proje yazan tüm hocalarımıza destek sağlayabileceklerini ve bu doğrultuda Üniversitemizden ve şehrimizden daha fazla proje üretmelerini beklediklerini belirtti.
TÜBİTAK Başuzmanı Dr. İhsan Erdem Kayral tarafından yapılan tanıtımda, söz konusu programlara ilişkin bilgi paylaşımında bulunularak katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Destek Programlarının kapsamları ise şu şekilde sıralanıyor:
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı


Bilim ve Toplum Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projeleri, bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlamaktadır. Her yıl açılan çağrıya yapılan proje başvuruları değerlendirilerek destek verilmektedir. 
 
TÜBİTAK 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı
 
2012 yılı içerisinde geliştirilen ve içerik çalışmaları tamamlanan 4005 kodlu Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları çağrısında “öğrencilerde ve toplumda bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirilmesi amacıyla öğretmen adayları ve öğretmenlere yenilikçi yöntem ve tekniklerin etkileşimli olarak aktarılması” hedeflenmektedir. Her yıl açılan çağrıya yapılan proje başvuruları değerlendirilerek destek verilmektedir. 
 
TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı
 
Bilim kültürünü ve bilim iletişimini toplumun daha geniş kesimlerine yaymak, bu sayede toplumun bilime olan ilgisini artırmak, çocukları ve gençleri tüm bilim alanlarında kariyer yapmaya özendirmek, bilim insanlarıyla farklı kesimleri kaynaştırmak ve bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli bir ortamda aktarabilmek amacıyla hazırlanan sergi, atölye, laboratuvar çalışmaları ile tematik oyunlar, yarışmalar, sahne şovları, gösteriler, söyleşiler gibi tercihen etkileşimli uygulamaları içermektedir.
 
Toplantının sonunda, değerli katkılarından dolayı Dr. İhsan Erdem Kayral’a Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vedat Aktepe tarafından teşekkür belgesi ve plaket takdiminde bulunuldu.