Teknolojinin hızla ve sürekli geliştiği günümüzde eğitim ortamında okullarımız elektronik atıklar çöplüğü riski ile karşı karşıya.

İlk kez 1993 yılında çıkartılan bir yönerge ile ülke genelindeki bir kısım okullarda kurulmaya başlanan ve daha sonraki yıllarda tüm okullarda hayat bulan BİLGİSAYAR LABORATUVARLARI günümüzde işlevini yitirirken laboratuarlardan  alınan bilgisayarlar pek çok okulunun ya deposunda ya da çatı katında adeta bilgisayar çöplüğü oluşturmuş durumda.

Ziyaret ettiğimiz okullarda karşımıza çıkan teknolojisi eskimiş ve atıl durumda olan bilgisayarlar geri dönüşüm kapsamında arızalı, ömrünü tamamlamış, teknolojik kayıp bulundurmakta gibi değerlendirmeler ile okul kayıtlarından düşülerek geri dönüşüme gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu bilgisayar çöplükleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüklerince  oluşturulacak bir ekip ile okullarda temizlik yapılması ve okullarda yeni alanlar açılması öncelikler arasındaki yerini korumaktadır.


Şu an itibari ile okul depolarında, okulların çatılarında, okulların kazan dairelerinde atıl durumda bulunan eski teknoloji bilgisayarların tamamının  tamiri, bakımı, onarımı mümkün olmamakla birlikte, bugünkü elektronik ihtiyaçlara da cevap vermeyeceği bilinen bir gerçektir. Bizler inanıyoruzki Nevşehir geneli okul ve kurumlara bulunan atıl durumdaki  bilgisayarların adı konulan bir geri dönüşüm kampanyası ile okullara parasal katkı sağlaması da mümkündür. 
 
Eğer bu tür projeler gerçekleştirilmezse ilerleyen yıllarda elektronik atık ve çöplüklerimiz karşılaşacağımız en büyük sorunlardan biri olarak ortaya çıkacaktır.
-Nevtes-