Nevşehir Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Üniversitemiz Sosyal Tesis Binasında gerçekleştirilen konferans ve sergi açılışına; Nevşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Kılınçkaya, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

 

 ‘Katliam' Konulu Karma Sergi ve 'Hocalı Katliamı’  Fotoğraf Sergisine Yoğun İlgi

 

‘Hocalı Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Savaş Kurtuluş Çevik küratörlüğünde  ‘Katliam' konulu karma sergi ve 'Hocalı Katliamı’  fotoğraf sergisi açıldı.

 

Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi başta olmak üzere 19 üniversiteden 35 sanatçının baskı resim, resim, seramik ve grafik çalışmalarının yer aldığı sergi açılışı öncesi Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Çetin Pekacar, “Biz milletçe kendimizi iyi tanımıyor ve geçmişimizi iyi bilmiyoruz. Tarihimizde yaşanmış olaylardan birkaçı dışında yaşanmış olayları ve arkasında yer alanları bilmiyoruz. İşte bunlardan biri de Ermenilerin Azerbaycan’da katlettiği Azeri soydaşlarımızın durumu. Ayrıca Osmanlının son dönemlerinde Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Filistin’de, Avrupa’da ve Ortadoğu’da milyonlarca Türk insanı katledilmiş ve büyük acılar yaşamışlardır” dedi.

 

Daha sonra Hocalı’da katledilen 613 kişiyi temsil eden sembolik mezara katılımcılar tarafından kırmızı karanfiller bırakılarak serginin açılışı gerçekleştirildi. Katılımcılar sergide yer alan eserleri gezerek eser sahiplerinden bilgi aldı.

 

Kılınçakaya’dan ‘Hocalı’ Konferansı

 

Sergi açılışının ardından Nevşehir Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından ‘Hocalı Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla ‘Hocalı’ konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Derviş Kılınçkaya konuşmacı olarak katıldı.

 

Doç. Dr. Kılınçkaya 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşanan katliamın nedeni ve yaşanan üzücü olaylar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar tarafından konuşmalarından dolayı Doç. Dr. Derviş Kılınçkaya'ya teşekkür belgesi ve plaket verildi.