Kurulduğu 2007 yılında  2886 öğrencisi bulunan  Nevşehir Üniversitesi,  bugün gelişen fiziki alt ve üst yapı çalışmaları, 10 bini aşkın öğrencisi,  670 akademik ve idari personeliyle  adeta Nevşehir’in  çehresini değiştirdi.

 

Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olma yolunda iddialı olan,2007’de 3 olan fakülte sayısını 7’ye, 2 olan meslek yüksekokul sayısını 6’ya  çıkaran ve  1 Sağlık Yüksekokulu ile 2 enstitü açan Nevşehir Üniversitesi, bunların yanı sıra bölgenin eğitim, öğretim ve kültürel faaliyetlerinde önemli rol üstlenen Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM), Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVSEM), Kadın Çalışmaları ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) ve Dil Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEDİM) olmak üzere 4 de araştırma merkezini bünyesine katmıştır.

 

Geleceğin aydınlık nesillerini yetiştiren ve  5 yıl gibi kısa bir zaman diliminde 2886 olanöğrenci sayısını 10 binin üzerine çıkaran Nevşehir Üniversitesi, öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısını 2’den 69’a, 112 olan akademik personel sayısını 449’a ve 45 olan idari personelsayısını ise 221’e yükseltmiştir.  

 

Biri ana yerleşke olmak üzere 5 ayrı yerleşkede hızlı fiziki yapılanmasıyla her geçen yıl büyümeye devam eden Nevşehir Üniversitesi,dünyanın kültürel ve doğal miraslarından biri olan Kapadokya Bölgesinde eğitim,araştırma ve entelektüel liderliğiyle turizm, ekonomi, sanat ve teknoloji alanlarında topluma hizmet sunarak yerelden kopmadan evrensel değerlere katkıda bulunan öncü bir üniversite olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir. 

 

Bunun yanı sıra her yıl artan öğrenci ve personel sayısına bağlı olarak Nevşehir’in nüfusu ile sosyo-ekonomik yaşamına önemli ölçüde katkısağlamaktadır.

 

Nevşehir Üniversitesi ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından 2000 yılından sonra kurulan 51 üniversite arasında 4. Sırada seçilirken,  2007 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise 1’inci sırada yer almıştır.