Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Arş. Gör. Elif Esra Önen’in öncülüğünde ve Arş. Gör. Volkan Karagözlü’nün desteğiyle ‘Edebiyat Okumaları’ programının ilki Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Kütüphanesinde gerçekleştirildi.

 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Yivli’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk programa Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Rektör Danışmanı ve Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Günil Özlem Ayaydın Cebe’nin yanı sıra Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri ile araştırma görevlileri katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan Arş. Gör. Elif Esra Önen, ‘Edebiyat Okumaları’ programına destek ve katılımlarından dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç başta olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın’a teşekkürlerini sundu. Öncelikli olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarının sık sık bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmalarının amaçlandığı programın ilk gününde Elif Şafak’ın  ‘Baba ve Piç’ romanı üzerinde konuşmalar yapıldı. Roman unsurları kapsamında dıştan içe bir okuma gerçekleştirmek maksadıyla romanın yurt içinde ve yurt dışında yapılan farklı basımlarında kullanılan kapakların görsel sunumunu hazırlayan Arş. Gör. Volkan Karagözlü’nün tespitleriyle başlayan sohbet, Şafak’ın romanındaki toplumsal meseleler bağlamında öğretim elemanlarının farklı tespitleriyle bir edebiyat sosyolojisi okuması şeklinde devam etti. Elif Şafak’ın kendi çocukluğunu ve edebiyat serüvenini de anlattığı bir video ile sohbet renklendirildi.

 

‘Edebiyat Okumaları’nın ilki, bir sonraki programda üzerinde konuşulacak roman hakkında bir değerlendirme yapılarak sona erdi.