Nevşehir Valiliği Atatürk Anıtı önünde toplanan Türk-Eğitim Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarına üye eğitimcilere MHP temsilcileri de destek verdi.

Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Hükümet Konağı önünde bir araya gelen öğretmenler ve idareciler üzerlerinde ‘Yolsuzluk’, ‘Yoksulluk’, ‘Yasaklar’, ‘Adalet’ ve ‘Kalkınma’ yazan balonları teker teker patlatarak kalem bıraktı.

MHP Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, MHP’li İl Genel Meclis Üyeleri ve parti yöneticileri, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Turgay Çetin ve Türk Ocakları Başkanı Mesut Erdoğan’ında katıldığı eylemde konuşan Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, yandaş yönetici atamalarına hayır demek için, sendikalarının nöbet ücretleri ile ilgili 6 saat ek ders talebinin yerine getirilmesi için, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları için, alamadıkları enflasyon farkı için, üniversite çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları için, 4/C’lilerin kadroya alınması için, taşeronlaşmaya karşı durmak için, akademik zam sözünün yerine getirilmesi için, özel okulları teşvik edip, imkânsızlıklarla cebelleşen devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapıldığı için, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının kaybettiği itibarları için ve daha demokratik üniversite için alanlarda olduklarını söyledi.

Uğur: “Bilindiği gibi tüm Türkiye'de olduğu gibi Nevşehir'de de okullarda yöneticiler birer birer tasfiye ediliyor. Bilgisi, birikimi, ödülleri ve başarıları ile adından söz ettiren, okulu TEOG’da, üniversite sınavlarında başarılı olan, öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından takdirle karşılanan, canını dişine katarak okulunu zirveye taşıyan okul müdürleri görevlerinden bir bir uzaklaştırılıyor. Başarılı okul müdürleri yerine atanan arka bahçe mahsulü yeni idareciler bu süreçte müdür başyardımcılarını, müdür yardımcılarını kendisi seçecek ve eğitimde devasa bir siyasal kadrolaşmanın önü açılacaktır. Siyasi kadrolaşmanın son aşaması ise sıralarında tek arzusu vatanına milletine hizmet etmek için eğitim görmeyi bekleyen öğrencilerimiz olacaktır. Bu ayrımcılığa dur demek her vatandaşımızın asli görevi olmalıdır” dedi.

Öğretmenlerin, akademisyenlerin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının giderek zafiyete uğradığını belirten Uğur, bir toplumun ancak ve ancak eğitim ile kalkınabileceği göz önüne alındığında; öğretmenlerin, akademisyenlerin, eğitim çalışanlarının, üniversite çalışanlarının  ekonomik e sosyal haklarını dünya ülkeleri seviyesine çıkarmanın, onların insanca ücretlerle yaşamasını sağlamanın bu ülkeyi yönetenlerin en asli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Ancak ülkemizde bazı kesimler el üstünde tutulurken, zenginliklerine zenginlik katarken, eğitimin temel unsurlarının yok sayıldığını ifade eden Uğur: "Bildiğiniz gibi 2013 yılında yapılan skandal olarak nitelendirdiğimiz bir toplu sözleşme dönemi geçirdik. Çalışanlar, Temmuz ayında zamlı maaş alamamış, 2014 yılında sadece 123 TL, 2015 yılı için ise yüzde 3+3 zamla yetinmek zorunda kalmıştır. Çalışanlar, 2014 yılında enflasyon farkı alamadıkları gibi, aile ve çocuk yardımlarına artış yapılmamış, ek ders ücretleri yerinde saymıştır. Kısacası 2014 ve 2015 yılları öğretmenler, akademisyenler, hizmetliler, memurlar, teknisyenler, üniversite çalışanları ve benzeri eğitim çalışanları için kayıp yıllardır. Eğitim çalışanlarına ve diğer memurlara küçük artışları bile çok gören, enflasyon zammı yapmaktan kaçan, eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına verilmesi talebimizi elinin tersiyle iten, akademisyenlere zam sözü verilmesine rağmen; aylardır bu sözün gereğini yerine getirmeyenlerin sıra hâkim ve savcılara gelince sırf oy devşirmek için kesenin ağzını açması hangi ahlaki yönetim anlayışına sığar?" diye konuştu.

Uğur’un konuşmasının ardından eyleme katılan öğretmenler ellerinde AKP'nin kurulduğu 2001 tarihinde 3Y ile mücadele edeceğini söylediğini fakat bunun bir yalan balonu olduğunu belirterek, üzerlerinde ‘Yolsuzluk’, ‘Yoksulluk’, ‘Yasaklar’ yazılı balonları patlattı. Uğur, Adalat ve Kalkınma kavramları ile yola çıkan AKP iktidarının ne adalet dağıttığını ne de kalkınma gerçekleştirdiğini de sözlerine ekleyerek bunlar da bir yalan balonu olmuştur dedi ve eğitimciler üzerlerinde  ‘Adalet’ ve ‘Kalkınma’ yazan balonları teker teker patlattı. Uğur, son olarak ğzerinde ‘AKP’ yazan balonu patlatarak: "AK Parti’ye Hayır" dedi.

Eylemin son bölümünde ise öğretmenler sınıflarında kullandıkları tahta kalemlerini eylemin yapıldığı alana bırakarak buradan ayrıldı.