Moderatörlüğünü Orhan Karaağaç’ın yaptığı, Sultan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu’nun konuşmacı olarak bulunduğu söyleşi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonunda gerçekleştirildi. Programa: Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’ın eşi Songül Aktaş, Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Yüksel Yiğit, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengiz Ekici, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Genel Sekreter ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Abdulkadir Uzunöz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler  katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan söyleşinin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Öncelikle bu davetimize icabet ettiği ve kendileri üniversitemizde ağırlamaktan dolayı Nilhan Osmanoğlu hanımefendiye çok teşekkür ediyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi,  ilimizin, ülkemizin ve dünyanın meseleleriyle yakından ilgilenen, gerçekten de sahip olduğu bütün potansiyeli ülkenin geleceği için çok gayret gösteren bir idareye ve bir kültüre sahip. Bu davet benim için çok heyecan vericidir. Çünkü ben Sultan Abdülhamid’in bir kutlu azam olduğunu söyleyen, her gün bunu dile getiren bir aile büyüdüm. Coğrafyamız için büyük işler ve fedakarlıklar yapan Abdülhamid Han’ın her gittiğim yerde  izlerine rastlamak gerçekten de bizler için gurur vericidir” dedi. 

Dedesi Sultan II. Abdülhamid Han'ın çok sıkıntılı bir dönemde tahta çıktığına vurgu yapan Nilhan Osmanoğlu, tahtta kaldığı 33 yıl boyunca da dengeli bir siyasi yol izlediğini söyledi.

Osmanoğlu, “Dedem Sultan II. Abdülhamid Han, tahtta bulunduğu süre içerisinde İslam medeniyeti ile Batı’nın sentezini çok iyi dengeleyen, ilim için bir çok şeyden fedakarlıklar etmiştir. O dönemlerde çok sıkıntılı bir dönemler olduğu için daima doğru ve ileriye dönük hamleler yapmasının farkındaydı ve kendisini tahttan indirmek isteyenlere fırsat vermemek için mücadele etti. Çünkü kendisinin tahttan indirilmesi demek İstanbul’un kaybedilmesi, ülkenin kaybedilmesi demekti. Abdülhamid  çıkması kaçınılmaz gördüğü bir savaş için de iktidarının ilk yıllarından itibaren hazırlık yapmaktan geri durmamış, tabya dahi onun döneminde onun talimatlarıyla yapılmıştır. Çanakkale zaferinde kendisinin de büyük rolü olmuştur.

Ne yazık ki bazı kesimler tarafından uzun yıllar dedem Abdülhamid ‘Kızıl Sultan’ olarak adlandırıldı ve tarihte hep kötü bir padişah olarak lanse edildi. Ancak geldiğimiz nokta da artık Abdülhamid’in yaşadıkları ve yaptığı fedakarlıklar bir bir ortaya çıkıyor ve  doğrusuyla konuşulmaya başlandı. Ben özellikle bu konuda yeni nesilden çok umutluyum. Çünkü artık nesil araştıran ve sorgulayan bir nesil. Diğer taraftan günümüzde Osmanlı’ya karşı olan sevginin de arttığını görüyoruz.  Ancak Osmanlı’yı sevmek veya Abdülhamid’i sevmekten çok, onları anlamak daha önemli” diye konuştu. 

Söyleşi Osmanoğlu’nun katılımcıların sorunlarını cevaplandırması ve Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın kendilerine günün anısına plaket takdimi ile son buldu.