NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda başlayan ve üç gün sürecek olan kongrenin açılışına; TBMM Başkan Yardımcısı Eğitimci Yazar Ahmet Balıbey, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, Nevşehir İŞKUR Müdürü Arif Sıddık Barata, 17 ülkeden 300 bilim insanı ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongrenin açılış konuşmasını NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek yaptı. Çiçek , “1.Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi 2018 yılında Erciyes Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılmıştı ve ikincisini de biz yine Erciyes Üniversitesi ile ortaklaşa düzenliyoruz. Bugün Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Japonya, Kazakistan, Makedonya, Kırgızistan, Filistin, Özbekistan, Moğolistan, Kore, Türkmenistan, Irak, Azerbaycan, Afganistan, Tayvan, Hindistan’dan yaklaşık 300 bilim insanını şehrimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu kongrenin amacı son gelişmeleri takip etmek, birbirimizle bilgi paylaşımının sağlamasının yanında bölgemizin ve üniversitemizin de tanıtılmasına bir vesile olacağını düşünüyorum. Şimdiden burada ortaya koyacağınız birbirinden değerli araştırmalarınız ve bilgilerinizle kongreye değer katacağınıza inandığımı belirtirken, kongrenin düzenlemesinde emeği geçen meslektaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılışta konuşan NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, ”Bugün burada bir kültür paylaşımı için yurt dışından ve yurt içinden gelen siz değerli katılımcılarımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Bu tür geniş katılımlı toplantıları organize etmek gerçekten de büyük emek gerektiriyor. Bu yeni binamızda ev sahipliğini yaptığımız bu bilgi şöleninden ve misafirperverliğimizden inşallah memnun kalır ve bizlerden memnun ayrılırsınız. Bu vesileyle bu süreçte bizlere büyük destek veren başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kongrenin başarılı bir şekilde geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Kongreye davetli konuşmacı olarak katılan TBMM Başkan Yardımcısı Eğitimci Yazar Ahmet Balıbey “Kültür Dünyamızdaki Değerlerin İnsanlığa Sağladığı Katkılar” üzerine konuştu. Balıbey, “Öncelikle böyle güzel bir ortamda kutsallığı çok büyük topraklarda siz değerli bilim insanlarıyla bir arada olmak benim için büyük şereftir. Bilim insanlarının çalışmalarına kimsenin müdahale etmemesi, bilim insanlarının özgür olması gerekiyor. Fatih Sultan Mehmet Han, Moğolistan ve Orta Asya’daki büyük bilim adamı Ali Kuşçu’yu ülkesine davet ederken Kuşçu, Timur’a saygısızlık olmasın diye daveti kabul etmiyor. Fakat Ali Kuşçu, Timur devleti dağılınca Fatih Sultan Mehmet’in davetini bir kez daha düşünüyor ve 400 bilim insanıyla Anadolu topraklarına geliyor. Osmanlı oluyor, büyük cihan devleti oluyor. Ama daha sonra bizim bilim insanlarımız Ali Kuşçu’lardan sonra bilimi bir köşeye atıyorlar ve Osmanlı ortadan kalkıyor. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirdikten sonra Almanya’da zulme uğrayan bilim insanlarını buraya getiriyor ve bilim insanlarıyla birlikte hareket ediyor. Bu bilim insanlarına sahip çıkıldığı için Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendini buluyor ve şu anki 2071 yılı hedeflerini belirleyen çok güzel bir Türkiye ortaya çıkıyor.

Bugün dünyanın dört bir tarafından gelip ‘Ya Hacı Bektaş Veli, bu iyimser, bu bilimsel çalışmayı nasıl yapalım?’ diye icazet aldığı bu topraklarda yaşamanın büyük bir gururunu yaşıyoruz. Hacı Bektaş Veli ‘Her ne ararsan, kendinde ara’, ‘Yetmiş iki milleti bir gör’, ‘Düşmanın dahi insan olduğunu unutma’, ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ sözleriyle daha o gün değerler eğitimini en iyi şekilde uygulamış, en güzel şekilde öğrencilerine empoze etmiş ve müthiş bir öğrenci tayfası oluşturmuş. Bu ve benzeri kongrelerde yer yüzünde kandilleri olan siz değerli hocalarımız ve gençlerimiz, yapacağı benzeri çalışmalarınızla ülkenize bir çok yeniliği tanıtacak ve belki bir çok bilime ışık tutacaksınız. Türk milleti, Kürdüyle, Türküyle, Sünni’siyle ve Alevi’siyle çalışkandır. Biz bir bütünüz, et ve kemik gibiyiz. Hangi görüşten olursak olalım, bizim için görüşler hiç önemli değil, bizim için önemli olan bilimsel çalışma yapmaktır. Anadolu topraklarında ve Osmanlı topraklarında yaşayan birçok Hristiyan bilim adamı bizlere hizmet etmiş. Biz yeter ki o Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız hep birlikte Ürgüp, Göreme, Nevşehir olacağız ve arkasından Türkiye olacağız, Orta Asya olacağız.

Ben bir kez daha bugün Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu kongrenin ülkemize, milletimize ve bilim dünyasına hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Üç gün sürecek olan ve sonrasında Türkçe, Japonca ve İngilizce rapor olarak yayınlanacak olan bu kongrenin bilim dünyasına büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu vesileyle başta Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı olmak üzere kongrede emeği bulunan siz değerli katılımcılara saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından konuşmacılara ve emeği geçenlere çeşitli hediyelerin takdim edilmesiyle devam eden program sonunda, 17 üniversiteden bilim insanının 54 eserinin yer aldığı karma serginin açılışı gerçekleştirildi.