Konferansa Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Özkan davetli konuşmacı olarak katıldı.
NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aksöz, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Karataş, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Özkan’ın tanıtıldığı slayt gösterisi ile başlayan konferans yaklaşık bir buçuk saat sürdü.
Prof. Dr. Nevzat Özkan konuşmasına, Türkçenin 6. yüzyıldan beri bir yazı dili olup 20. yüzyılın başlarından itibaren 21 ayrı yazı dili olarak kullanıldığı bilgisini vererek başladı. Günümüzde Türkçenin 7 bağımsız Türk devletinde resmî devlet dili, 12 özerk bölgede resmî dil, bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde azınlık veya bölge dili, Avrupa Birliği, Amerika, Afrika ülkelerinde göçmen dili olarak kullanıldığı bilgisine yer veren Özkan, Türkçenin 21. yüzyılda dünyanın 6. büyük dili olduğunu, bu dili 13 milyon km2 genişlikte, 200 milyonu aşkın insanın konuşma ve yazı dili olarak kullandığını, bunda Türklerin güçlü bir sözlü kültür geleneğine sahip olmasının, Türk televizyonlarında yayımlanan dizi ve filmlerin dünyanın pek çok yerinde ilgiyle izlenmesinin, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşların dünyanın birçok yerinde Türkçenin öğretilmesi ve akademik olarak incelenmesi konusunda destek vermesinin çok büyük etkisi olduğunu belirtti.
Türkçe konuşan toplulukların meydana getirdiği bir dil ve kültür birliği olarak tanımlanan “Türk dünyası” kavramına da konuşmasında yer veren Nevzat Özkan, Türkçenin resmi dil olarak kullanıldığı bağımsız ülkelerin, Türkçenin resmi dil olarak kullanıldığı özerk bölgelerin, Türkçenin azınlık dili olarak kullanıldığı ülke ve bölgelerin, Türkçenin göçmen dili olarak kullanıldığı ülke ve bölgelerin yüz ölçümlerini, nüfuslarını, Türkçe konuşur sayılarını güncel bilgiler ışığı altında ayrıntılı bir şekilde dinleyicilerle paylaştı.
Türkçenin 21. yüzyılın başlarında 7 bağımsız Türk Cumhuriyetinin ve bu ülkelerdeki 135.224.000 Türkün anadili ve resmi dili olduğu, özerk bölgelerde 51.915.000 kişi tarafından konuşulduğu, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede 5 milyon göçmenin ana dili olarak varlığını sürdürdüğünü belirtti. Binlerce yıllık bir iletişim dili olan Türkçenin yayılma alanının batıda Macaristan, doğuda Moğolistan kuzeyde Sibirya, güneyde Kuzeyde Afrika’ya kadar uzandığı ve bu coğrafyalarda derin izler bıraktığı bilgisine vurgu yaptı.
Türkçenin bu gücüne ve tüm çabalara rağmen hâlâ Türk dünyası için ortak bir iletişim diline sahip olamamasının üzüntüsü içerisinde olduğunu belirten Özkan, Türkiye’nin ve Türkçenin güçlenmesi ile birlikte Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğine değindi. Türk dünyasının ortak bir iletişim dili olma özelliğine ve gücüne sahip olan tek Türk lehçesinin Türkiye Türkçesi olduğunu düşündüğünü de belirten Özkan, konuşmasının sonunda İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, işte, fikirde birlik” düşüncesine vurgu yaparak günümüzde ancak “işte birlik” yapıldığı sürece Türk dünyası birliğinin ve bir ortak dilin oluşabileceğini dile getirdi.
Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen sorulara da cevap veren Özkan’ın konuşmasının ardından kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nevzat Özkan olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.  Karataş, bölüm olarak öğrencilerin çok iyi bir Türklük Bilimi eğitimi alabilmeleri için bu tür bilimsel etkinliklerin devam edeceğini söyledi.  Kapanış konuşmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Özkan’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliği ile düzenlenen tüm etkinliklerde olduğu gibi bu konferansının sonunda da Prof. Dr. Nevzat Özkan’a Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Filiz Meltem Erdem Uçar tarafından Türk bayrağı hediye edildi.