26 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlük seçimine aday olarak katılacağım. Aday olmamdaki en büyük etken başta hâli hazırda dekanlığını yaptığım Fen-Edebiyat Fakültesi olmak üzere diğer fakültelerdeki birçok öğretim üyesi arkadaşımızın beni üniversitemizin Rektörü olarak görmeyi arzulamaları oldu. BuradaFen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığında göstermiş olduğumuz performans ve üniversitemizin çok değerli öğretim elamanlarında uyandırmış olduğumuz samimiyet ve güven duygusu bize karşı böyle bir teveccühün oluşmasını sağladı.
Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdim. 24 yıldır üniversite deneyimim bulunmaktadır. Bu süreç içinde araştırma görevlisi, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesör ünvanlı olarak akademik hayatın içinde yer aldım. Bir müddet yurt dışında bulundum. Bunun yanında anabilim dalı başkanlığı, bölüm başkanlığı, müdürlük, dekanlık ve rektör yardımcılığı görevlerini ifa ettim. 13 Kitap ve 100 civarında makale ve bildiri yayınladım. Kitaplarımdan biri şehrimizle ilgili olup “ NEVŞEHİR’İN TARİHİ YOLCULUĞU”adlı eserdir. Yaptığım ve devam ettiğim çalışmalarla şehrimizin tarihine büyük katkıda bulunmaktayım.
Az önce de ifade ettiğim gibi benim aday olmamdaki en büyük etken üniversitemizin çok değerli öğretim üyelerinin bu yöndeki teşvik ve talepleri olmuştur. Bu durumu tamamlayan unsur ise ilkeli, bilimin etik değerlerine bağlı ve samimi duygular içerisinde üniversitemize, Nevşehir ve ülkemize karşı hissettiğimiz hizmet etme aşkıdır. Değişen dünya içerisinde özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren ülkemizin küresel rekabete dâhil olmasının bilincinde olarak bu yarışta ülkemiz ve devletimizle beraber bilimsel açıdan üniversitemizi de bu rekabete dâhil etmek esas hedefimiz olacaktır. Bu nedenle rektörlük seçimlerine katılma kararı alırken böyle bir hedefi ortaya koyacak projeler üretmenin yerinde olacağını düşündük. Üniversitemiz bu bakımdan gerçekten uzmanlık alanlarında kendilerini çok iyi yetiştirmiş akademik personel zenginliğine sahip durumdadır. İşinin uzmanları olan arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz analiz, gözlem, tespit ve şehrimizin üniversitemizden beklentilerini de göz önüne alarak uygulanabilir, üniversitemizi ve şehrimizi çok daha güçlü yarınlara taşıyacak projeler ürettik. Öyle sanıyorum ki bu projeler bizi diğer adaylardan ayrı bir noktaya taşıyor. Ürettiğimiz projeler ile hem üniversitemiz hem de şehrimiz kazanacak. Şehrimiz ile üniversitemizi kucaklaştırarak üniversite-şehir işbirliğini arttıracak çalışmalar yapacağız.
Şehrimizin sektörel açıdan en önde gelen ekonomik kaynağı şüphesiz turizmdir. Bu sektörün sorunlarını ve taleplerini yakinen takip ediyor ve biliyoruz. Burada üniversite olarak önemli katkılar sağlayarak Nevşehir turizmine yeni ufuklar kazandıracağız. Bu nedenle üniversitemizde Turizm Araştırma Enstitüsü kuracağız. Enstitümüz sektörün sorunlarına ve taleplerine cevap vererek Nevşehir turizm sektörünün çözüm ortağı hâline gelecektir.
Potansiyelinin yüksek olduğunu bildiğimiz Nevşehir organize sanayinin gelişimine üniversite-şehir işbirliğini sağlayarak destek olmayı planlıyoruz. Şehrimizin batı tarafına teknik okullar açacağız. Bu sayede ara elamanlar yetiştirmek mümkün olduğundan Nevşehir organize sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücü temin edilmiş olacak; Nevşehir sanayiinin hızlı bir gelişme ivmesi yakalamasına katkı sunulacaktır.
Yine üniversitemizin en önemli fakültelerinden biri olan Mühendislik-Mimarlık fakültesinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler önceliğe alınarak bilimsel ve teknik anlamdaki üretkenliği arttırılacak. Çalışkan ve vizyon sahibi olan mevcut kadromuz güçlendirilerek bölgemizin önemli fakültelerinden biri hâline getirilecektir. Şehrimizin ihtiyaç duyduğu çalışmaların da yapılabilmesi için üniversite-şehir entegrasyonu sağlanacak ve ortak projelerin önü açılacaktır.
Bir diğer önemli projemiz ise “Uluslararası Kapadokya Yaz Okulları” projesidir. Haziran ve eylül ayları arasında hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce öğrencinin üniversitemizde açılacak olan “Uluslararası Kapadokya Yaz Okulları”na katılmaları sağlanacaktır. Bu okullara katılan yerli ve yabancı öğrencilere bilimsel eğitimin yanı sıra ülkemizin ve şehrimizin sosyo-kültürel değerleri de kazandırılacaktır. Yaz okullarına katılan öğrencilerin döndükleri ülke ve şehirlerinde Nevşehir’in ve üniversitemizin birer gönüllü elçileri olmalarını sağlamak temel hedefimiz olacaktır. Böylelikle üniversitemizi uluslararası platforma taşırken şehrimizin turizmine de katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Üniversitemize yeni ve çok önemli fakülteler açmayı planlıyoruz. Özellikle ilk etapta Eczacılık, Hukuk, İletişim ve Sağlık Bilimleri Fakültelerini açacağız. Üniversitemiz tercih edilebilirlik bakımından ülkemizde çok daha üst sıralara bu sayede tırmanacaktır. Diğer taraftan şehrimizin üniversiteye adım atmak üzere olan evlatları ise başka şehirlerdeki üniversiteleri tercih etmek zorundalığından önemli oranda kurtulacaktır. Nevşehir her açıdan bir cazibe merkezi olmaya başlayacak.
Üniversitemizin öncülüğünde şehrimizin başta gençleri olmak üzere tüm halkı milli ve manevi şuur içinde bilimi, geleceği ve çağdaşlığı bir arada yaşayabilecekler. Üniversitemizi ve şehrimizi devletimizin ortaya koyduğu 2023 hedeflerine el birliği ile taşımak arzusundayım. Bu konuda başarılı olacağımızdan en ufak bir şüphemiz yoktur. Çünkü tecrübenin, samimiyetin, inancın, gayretin ve bilimin olduğu yerde başarının yakalanması muhakkaktır.
Tüm kamuoyuna saygılarımı sunarım.
 
Prof.Dr. İlyas GÖKHAN
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Adayı