Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada; “Yayınlanan duyuruya göre yer değiştirme başvuruları 16-22 Haziran 2016 tarihleri arasında alınacak ve atamalar 27 Haziran 2016 tarihinde yapılacak. Yayınlanan duyurularda en çok dikkat çeken maddeler ise şu şekilde; Madde 1- Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar ile bu yükümlülüklerini tamamlayan veya muaf olan öğretmenlerden 30 Eylül 2016 tarihi itibarıyla bulundukları ilde en az 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Madde 5- Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya aylıksız izinlerinin 30 Eylül 2016 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartlan da taşımalan kaydıyla, yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir. Yer değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerden en geç 30 Eylül 2016 tarihi itibanyla görevine başlamayanlann atamaları iptal edilecektir.
Madde 14- 06/05/2010 tarihinden önce 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmenliğe başlayanlardan 06/05/2010 tarihinden sonra KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atananlar da zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaktır.
Madde 16- Üç yıllık sürenin hesabında, sözleşmeli öğretmenlik ve asker öğretmenlik dahil, öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu ilde fiilen öğretmen olarak görev yaptıkları süreler dikkate alınacaktır. Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler ile eğitim kurumlan dışında Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlannda çalışılan süreler ise 3 yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır. Madde 19- Öğretmen eşlerden yalnızca birinin yer değiştirme şartlarını taşıması ve iller arasında atamasının yapılması halinde diğer eş, mazerete bağlı yer değiştirme döneminde aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. İller arasında isteğe bağlı ataması yapılan eş, aynı atama döneminde ayrıldığı iPe aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaktır. Madde 27- Başvurular, sırasıyla eğitim kurumu, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacaktır. Başvurular, başvurunun yapıldığı veya izleyen gün içinde eğitim kurumu müdürlüklerince; eğitim kurumu müdürlüğünün onayını takip eden gün içinde ise ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince onaylanacaktır. Son gün yapılan başvuruların onay işlemleri aynı gün tamamlanacaktır.
Madde 35- İller arası yer değiştirme başvurusunda bulunan öğretmenler, aynı ya da farklı illerden en çok 40 eğitim kurumunu tercih edebilecektir. Bu kapsamda başvuracak öğretmenlere, tercihleri dışında 41'inci seçenek olarak bir il'i daha tercih etme hakkı verilecektir. Ancak 40 eğitim kurumu tercihi tamamlanmadan 41'inci seçenek işaretlenemeyecektir. Bunlardan 41'inci seçeneği işaretleyenler, yalmzca tercih ettiği ildeki boş kalan kontenjanlara hizmet puanı üstünlüğü esasına göre bilgisayar kurasıyla atanacaktır.
Madde 37- Yer değişikliği başvurusunda bulunan öğretmenlerin hizmet puanlan, 22 Haziran 2016 tarihi dikkate alınarak belirlenecektir. Madde 40- Yer değiştirme başvuruları 16-22 Haziran 2016 tarihleri arasında alınacak; atamalar 27 Haziran 2016 tarihinde yapılacak; ataması yapılanların ilişik kesme işlemleri ise 28 Haziran 2016 tarihinden itibaren başlatılacaktır” denildi.