NEVŞEHİR(MHA) Öğretmen liseleri ve imam hatip liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim kurumlarında okuyan öğrencilere bu yıldan itibaren ek puan verilmeyecek.

Konuyla alakalı bir açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç; "Bilindiği üzere mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı (ek) puan uygulaması bu seneden (2016) itibaren yeni mezunlar için 30.03.2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun değişikliği ile kalkmış bulunmakta.

Bu konuya ilişkin değişikliğe gidilmesi YÖK’ün yetkisi dahilinde değildir açıklamasında bulunarak konunun doğru olduğunu ifade etti.

2016 yılında ilgili okullardan mezun olacak öğrencilere ek puan verilmemesinin doğuracağı olumsuz etkiler hakkında bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, “Mevcut düzenlemeden 2015 ve önceki yıllar mezun öğrencileri etkilenmeyecek lakin son sınıfta olan ve ilk defa YGS sınavına girecek olan öğrencileri kapsayacak bir olumsuzluk olarak ortaya çıkmış durumdadır. Meslek Lisesi mezunları ek puanları hali hazırda kendi bölümlerinin devamı olan lisans programlarını tercih ettikleri zaman almaktadırlar. Meslek liseli öğrencilerin yetiştirilme amacı sektöre ara eleman olarak istihdam edilmek olması sebebiyle bu doğrultuda meslek dersleri ağırlıklı bir müfredatla lise eğitimi görmektedirler. YGS'de soru gelen dersleri 9. Sınıfta ağırlıklı olarak okuyan öğrenciler 11 ve 12 sınıf seviyelerine geldikleri zaman çoğunluğu uygulama ve meslek derslerinden oluşan bir müfredatla eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Bu nedenle sınav konu ve müfredatından uzaklaşan öğrencinin yeniden YGS ve LYS  konularına  yoğunlaşması çok güç bir hal almaktadır. Uzun yıllardır öğrencilerin Orta Öğretim Başarı Puanlarına ilaveten aldıkları ek puanlar meslek lisesi öğrencilerini sistemde ayrıcalıklı bir konumda bulundurmaktan ziyade müfredat eksikliklerine destek olarak görüldüğünden 2016 YGS  de bu ek puanı alamayacak olmaları öğrenciler üzerinde bir şok etkisi yaratmıştır. Uzun Yıllar katsayı adaletsizliği ile mesleki eğitim görmek isteyen gençleri kendine çekemeyen meslek liseleri şimdi 10 yıl geriye giderek donanımlı ve istekli öğrencilere sahip olamama riski ile karşı karşıyadır” dedi.