Köklü ve bizi biz yapan değerleri, çağdaş yaşam, bilim ve teknoloji ile harmanlayarak geleceğe ışık tutmak amacıyla yola çıkan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 8-10 Ekim tarihleri arasında uluslar arası katılımcıların da katkıları ile “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali” ni gerçekleştirecek.

 “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali – Hacı Bektaş Veli Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle Hacı Bektaş Veli felsefesi toplumun her kesimiyle paylaşılarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

 Üç gün sürecek festival kapsamında yerli ve yabancı birçok akademisyen ve öğrencinin katılımıyla müzik, resim/seramik ve spor alanın çeşitli sergiler, etkinlikler gerçekleştirilecek. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Anıl Çelik tarafından Nevşehir için bestelenen eser ilk kez festivalde Afyon Kocatepe Oda Orkestrası Şef: Oğuzhan Balcı yönetiminde Keman sanatçısı Cihat Aşkın’dan oluşan orkestra topluluğu ile sunulacak.

Ayrıca Vocavoice Grubu’nun performanslarının yanı sıra, festival kapsamında üniversite yönetimi, akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla “Barış ve Hoşgörü için Çal” isimli özel bir performans da yer alacak. Festival ile birlikte açılacak ve İtalya, Fransa, Portekiz’in de aralarında bulunduğu 20 ülkeden akademisyenlerin eserlerinin de sergileneceği Plastik sanatlar Sergisi ise 15 Ekim tarihine kadar ziyarete açık olacak.

 

İlki 2009 yılında yapılan Hacı Bektaş Veli Hoşgörü ve Barış Sempozyumu’nun ikincisi festival bünyesinde gerçekleştirilecek. Yüzün üzerinde başvuru alan ve 56 bildirinin kabul edildiği sempozyum ile Hacı Bektaş Veli felsefesini çeşitli akademik ve sosyal çalışmalarla tanıtmak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun her kesimini kendi kültürlerine, milletine daha çok yaklaştırması ve aralarında kopmaz bir bağ oluşturması amaçlanıyor.

 
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, festival ile ilgili yaptığı açıklamada, Hacı Bektaş Veli’nin hoşgörü ve barış felsefesi üzerine inşa edilen bu festivalin ulusal ve uluslararası ilişkiler, turizm gibi bir çok alanda fayda sağlayacağını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti.  “Hacı Beştaş Veli Anadolu’nun sosyal, siyasal, ekonomik, etnik ve dinsel yapısını dikkate alarak sevgi ve hoşgörü kültürünün temellerini atmıştır. Uygarlıklar beşiği Anadolu’nun zengin kültür mozaiğini bozmadan, parçalamadan; farklılıklarıyla sevgi ve hoşgörü temelinde bir araya getirerek ve tasavvufla yoğurarak, Anadolu'da günümüze kadar ulaşan bir yaşam anlayışının doğmasına öncülük etmiştir.  Din, dil, ırk ayrımı yapmadan bütün insanlığı kucaklayan hoşgörüsüyle yüzyılların ötesinden bugüne ve geleceğe seslenen, her daim felsefesiyle yaşayan Hacı Bektaş Veli “bir olalım, iri olalım, diri olalım” mesajı ile dünyayı birliğe, barışa, huzura çağırmıştır.  Anadolu Türk kültürünün önemli yapı taşlarından olan Hacı Bektaş Veli felsefesini oluşturan hoşgörü, barış ve sevgi gibi değerlerin öğretiminin rastlantılara bırakılmaması gerekir. Bu nedenle öğretim işi sistemli ve özenli bir şekilde yapılan faaliyetlerle gerçekleştirilmelidir. “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali – Hacı Bektaş Veli Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle Hacı Bektaş Veli felsefesi toplumun her kesimiyle paylaşılarak gelecek nesillere aktarılmasında faydalı olacaktır. Kültür ve medeniyet coğrafyamızın önemli bir değeri olan Hacı Bektaş Veli adına her yıl bir sempozyum ya da festival tertiplenmesi ve geleneksel hale getirilmesi son derece önemli ve gecikmiş bir teşebbüstür. “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali – Hacı Bektaş Veli Sempozyumu”nun folklor, edebiyat, müzik ve Hacı Bektaş Veli’yi konu alan sanat dallarıyla gerçekleştirilmesi milli kültürümüzün yaşatılması, korunması, yeniden üretilerek güncellenmesi açısından da hayati derece önemlidir. Bu proje ile Nevşehir’in çağdaş anlamda temsilinde yenilikçi kültürel oluşumlara olanak tanınacak ve bu sayede ilin ulusal ve uluslararası platformlarda tanınırlığı artacaktır.