Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Platformu Kulübü, Girişimcilik Kulübü, Sosyal Sorumluluk Kulübü, Yeniler Kulübü ve Sanat Kulübü tarafından ortaklaşa organize edilen “II. Abdulhümid Han’ı Anlamak” konulu konferans Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Hacıbektaş MYO Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Alparslan Eraslan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldığı konferans; saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından sahne alan Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımının gösteriyle başladı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Oğuz, II. Abdülhamid dönemine dair katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Ahmet Oğuz, "II. Abdülhamid’in kendi söylemiyle; “Kanuniyi anlamak kolay, Abdülhamid’i anlamak zor”. Bende buradan diyorum ki, “Kanuni’yi anlatmak kolay, II. Abdülhamid’i anlatmak zor”. Çünkü II. Abdülhamid, dünyanın yeniden şekillendiği bir dönemde saltanat sürmüştür. Dünyanın yeniden şekillenmesi dolayısıyla büyük devletler değimiz Ruslar, Almanlar, Türkler bundan en çok etkilenen kesimler olmuş ve bu dönemde tahtta olan II. Abdülhamid’dir. 1876 yılında V. Murad’ın hastalığı sebebiyle Yeni Osmanlılar’la görüşme neticesinde ‘Meşrutiyet’i ilan etme sözü karşılığında 31 Ağustos 1876 tarihinde II. Abdülhamid tahta çıkartılmıştı. O dönem devletin zor dönemlerden geçtiği dönemlerdir. Bütün zorluklara rağmen büyük işlere de imza atmış olan II. Abdülhamid’i tahtan indirmek için iç ve dış mihraklar tarafından birçok girişimlerin yanı sıra kendisine karşı suikast dahi düzenlenmiştir. Tahttan indirilince Selanik’e Alatini köşküne sürgün edilen, Selanik’in Yunanlılara teslimi söz konusu olunca İstanbul’a getirilen II. Abdülhamid, 10 Şubat 1918 Pazar günü Beylerbeyi Sarayında vefat etmiştir” diye konuştu.
Konferans, Doç. Dr. Ahmet Oğuz’a konuşmalarının sonunda Üniversitenin Gençlik Platformu Kulübü tarafından çiçek takdimi ile son buldu.