Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEÜ TÖMER) tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan ‘I. Yabancılara Türkçe Öğretimi Çalıştayı’ başladı.

Üniversitemiz Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Konferans salonunda düzenlenen çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül, NEÜ TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Filiz Meltem Erdem Uçar, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ve farklı üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Biz Türkçe sevdalıları olarak, bütün dünyada konuşulmasını istediğimiz Türkçemizi bir yerlere getirebilmek ve yabancılara çok iyi öğretebilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar bu konuda çok değerli çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Ancak bu çalışmalar yeterli değil. Daha çok çalışarak Türkçeyi dünyada daha çok yükselen bir değer haline getirmeliyiz. Biz yeni kurulan bir üniversite olarak bunun için üniversitemiz bünyesinde Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’i kurarak Türkçemizin değerine değer katmak için çalışmalara başladık. Bugün Üniversitemizde gerçekleştireceğimiz bu çalıştayın Türkçenin yabancılara öğretilmesi başta olmak üzere yapılacak çalışmalara yön verecek bir adım olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Çalıştayın açılışında konuşan NEÜ TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Filiz Meltem Erdem Uçar ise, “NEÜ TÖMER olarak bu çalıştayı düzenlemekteki amacımız, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde uygulanan yöntemleri, kullanılan materyalleri, Türkiye’de ve dünyadaki mevcut uygulamaları ve yabancılara Türkçe öğretirken, gerek öğrenci, gerek öğretici açısından karşılaşılan sorunları dile getirmek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Çalıştayın gerçekleştirilmesinde bizleri destekleyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, olmak üzere emeği geçenlere ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından çalıştayın ilk oturumu Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar’ın oturum başkanlığında başladı. Oturuma konuşmacı olarak katılan;  Doç. Dr. Zehra Canan Karababa, ‘Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yaşanan Sorunları Tespit Etmek ve Bu Sorunlara Çözüm Önerileri Sunmak’, Doç. Dr. Dr. Mustafa Altun, ‘Türkçe Öğretim Merkezlerinin Sorunlarını Tartışıp Çözüm Önerileri Sunmak, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminin Yaygınlaştırılması ile İlgili Yöntemler Belirlemek’, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çetin, ‘Yabancılara Türkçe Öğretiminde Uygulanan Yöntemleri Değerlendirmek’, Yrd. Doç. Dr. Ali Daşman, ‘Türkçenin Yurtdışında Öğretimi ve Öğrenimi ile İlgili Mevcut Uygulamalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, Yrd. Doç. Dr. Bekir İnce, ‘Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılan Materyalleri Değerlendirmek’ üzerine sunum ve konuşmada bulundu. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturuma katılan konuşmacılardan;  Prof. Dr. Engin Yılmaz, ‘Türkçenin Yurtdışında Öğretimi ve Öğrenimi ile İlgili Mevcut Uygulamalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, Doç. Dr. Mustafa Durmuş, ‘Yabancı Dil Öğretiminde Özgün ve Değiştirilmiş Dilsel Girdi Sorunları’, Doç. Dr. Mustafa Balcı, ‘Yunus Emre Enstitüsünün Yurtdışındaki Etkinlikleri’, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gültekin, ‘Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılan Materyalleri Değerlendirmek’, Öğrt. Gör. Erdal Özcan ise ‘Türkçe Öğrenen Yabancı Bireylerin Dil Öğrenimi Sırasında Karşılaştıkları Sorunları Belirlemek ve Bu Sorunlara Karşı Çözüm Önerileri Geliştirmek’ konularında katılımcılara bilgi verdi.

Soru-cevap bölümü ile devam eden çalıştay, Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın oturum başkanlığını gerçekleştirdiği Değerlendirme Bölümü ile son buldu.