Geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirilen Yüksek Öğretime Giriş Sınavı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hasibe Arslan Öz, özellikle Matematik alanında sınavın bir önceki sınava oranla daha kolay bir sınav olarak geçtiğine dikkat çekti.
Öz, “Öncelikle bütün gençlere geçmiş olsun demek istiyorum. Şu 10 günlük zaman zarfında herkes YGS’yi konuşacak ve kendi aralarında analizler yapacak. Kısa bir analizde benden olsun. YGS 2016, YGS 2015 e göre (matematikte) daha kolay bir sınavdı. Fakat 40 dakikalık süre matematik için asla yeterli değildi. Sürenin en azından 60 dakika olması gerekliydi. İlk 12 soru temel matematik eğitimi almış bütün öğrencilerce çözülebilecek tarzda idi (basamak kavramları, üslü ve köklü sayılar, faktöriyeller). İşlem sorusu çok basit, fonksiyon sorusu biraz zaman alan fakat çözülebilecek bir soruydu. Kümeler ise şaşırtmalıydı. Problemler biraz problemliydi. Paragraf halinde Türkçe sorusu gibi. Önce anlamalı, ardından denkleme dökmeli ardından da çözülmeliydi ki bunun da 1 dakikada yapılması çok zordu. Sayısal mantık soruları eleme amaçlıydı. Bu sene ÖSYM 32 matematik, 8 geometri yerine 33 matematik, 7 geometri sorarak matematikçileri sevindirmiş. Sayısal arkadaşlar geometrideki üçgen sorusu ile kendilerine gelmiş katı cisimler sorusu ile biraz yorulmuşlardır. Sözel ve eşit ağırlık öğrencileri zaman sorunundan dolayı bu soruları görememiş olabilir.
Sonuç olarak; Bir eğitim danışmanı olarak size tavsiyem YGS’yi artık geride bırakmanız ve LYS çalışmalarına başlamanız. Biliyorsunuz ki, asıl olan LYS ve 3 ay gibi kısa bir zamanınız kaldı.17 milyon öğrencinin bulunduğu bir ülkede istemeseniz de sınavla sınanmak zorundasınız. Hazirandan sonra güzel bir tatil sizleri bekliyor” ifadelerinde bulundu.