Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselere yerleştirmede bu yıl ikinci kez uygulanan ve isteğe bağlı girilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bugün gerçekleşti. Öğrencilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda soruları değerlendiren Kardelen Koleji Öğretmenleri, sıralamayı sayısal soruların belirleyeceğini söyledi.

Kardelen Koleji Fen Bilimleri Zümresinin değerlendirmesi; “Fen Bilimleri sınavında konu dağılımı her konudan olacak şekilde homojen dağılmıştır. Günlük hayattan deneysel ve yorum gerektiren sorular ağırlıktadır. Ayrıca yıl içerisinde yayınlanan örnek sorular ile sınav soruları benzerlik göstermiştir. Soru metinleri açık ve net olup gereksiz bilgilerle öğrencileri yormamıştır. Fen sorularında öğrencilerden beklenen; öğrendikleri bilgileri farklı görsellikteki sorulara taşıyabilme becerisidir. Özellikle Fen Bilimleri sınavı seçeneklerdeki çeldiricilerin güçlü olması ayırt edicilik bakımından önemli olduğu gibi öğrencilerin sıralanmasında da etkili olacaktır.”

Kardelen Koleji Türkçe Zümre Öğretmenleri Türkçe testi hakkındaki yorumları;  “2019 LGS Türkçe testi kazanımlara uygun sorulardan oluşmaktadır. Yorum ve mantık soruları Türkçe sorularının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra dil bilgisi ile ilgili kazanımları ölçmeye yönelik sorular da dahil edilmiştir. Sınavda beklenenin aksine bir metne bağlı birden fazla soru soruldu fazla bir uygulama olmamıştır. Sorular birbirinden bağımsız metinlere yönelik olarak oluşturulmuştur. Hem dil bilgisi ile ilgili sorularda hem de yorum ve mantık sorularında bu uygulama görünmektedir. Türkçe soruları MEB tarafından yayınlanan örnek sorular ile benzerlik göstermektedir. Sorularda doğrudan bilgi ölçmek yerine öğrencileri verilenlerden yola çıkarak doğru cevabı bulması istenmiştir. Çeşitli konularda bilgi ve soru içinde ön bilgi verilmiş öğrencilerin bunlardan yararlanarak soruyu çözmeleri beklenmiştir. Türkçe soruları genel olarak kitap okuma alışkanlığı olan okuduğunu anlama ve yorumlama kapasitesi yüksek öğrencinin yapabileceği tarzdaki sorulardan oluşmaktadır.”

Kardelen Koleji İngilizce Öğretmenleri sınav soruları hakkında şunları söyledi; “İngilizce sınavında kelime bilgisi ve dikkatin başarıyı getireceği görülmüştür. Sınavda kelime bilgisi ve kazanımlar ağırlıklı olarak Mastermind kitabına göre test edilmiştir. Sınavda yoğun olarak öğrencilerin kelime bilgisi ve dikkatlerini ölçen sorulara yer verilmiştir. Bu sınav öğrencilerin okuduğunu anlama, verilen tablo, grafik ve görselleri yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşmuştur. 10. ünite hariç tüm üniteler sınavda dengeli bir şekilde test edilmiştir. Bu seneki sınavda sadece kelime bilgisi yeterli olmayıp aynı zamanda öğrencilerin okuduğunu anlama ve analiz yaparak sonuca ulaşma becerileri de ağırlıklı olarak ölçülmüştür. Farklı ünitelerdeki kelimelerin harmanlandığı ve aynı soruda test edildiği görülmüştür. Sınavda öğrencilerin seçeneklerde bulunan güçlü çeldiricilere dikkat ederek soruları yanıtlamaları beklenmiştir. MEB kitabında yer alan kelimelere dikkatli ve düzenli bir şekilde çalışan ve çok soru çözen öğrencilerin başarılı olabilecekleri bir sınav olmuştur.”

Matematik yine ayırt edici bir sınav olduğunu söylen Kardelen Koleji Matematik Zümresi Öğretmenleri ;“LGS Matematik soruları kazanımlara uygun hazırlanmıştır. Bir soruda birden fazla kazanımın birleştirildiği görülmüştür. Sınavda örnek sorulara göre daha zorlayıcı sorular tercih edilmiştir. Sorular, genel itibariyle yorumlama gücünü ölçen, birden fazla işlemi gerektirebilen ve çeldirici özellikte hazırlanmıştır. Müfredatta olan bazı geometri konularından soru çıkmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak çeldirici soruların ayırt edici olduğu, muhakeme gücü, denklem kurma becerisi yüksek öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav uygulanmıştır.”

Tarih soruları hakkında kavram bilgisinin ölçüldüğünü ifade eden Kardelen Koleji Tarih Zümresi Öğretmenleri ; “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Kavram bilgisinin odakta olduğu ve yorum gerektiren sorulara ağırlıkta. LGS soruları, okullardaki kavram öğretim tekniklerinin önemli rol oynadığının altını çiziyor. Verilen yargıları doğru kavramlarla eşleştirmeyi gerektiren sorular ön planda. Alıntı metinler ve sözler, önemli kararların yer aldığı maddelerden oluşan sorular, öğrencilerin yorumlama gücünü de ölçüyor. Kavramları iyi öğrenen ve soruları dikkatli okuyan öğrenciler, kavram yanılgılarına düşmeyeceklerdir. Sorular, müfredat ve konu kazanımlarına uygun.” Dedi.