Eğitimde Hobi Atölyelerinin Önemi

Zamanımızın çocukları, önceki kuşaklara nazaran daha dikkatli yetiştirilmektedirler. En azından bu konuya dikkat eden ailelerin oranı her geçen gün artmaktadır. Bunun yanında çocuklara sağlanan imkânlar da hayal edemeyeceğimiz kadar her gün ilerlemeye devam etmektedir.

Çocukların daha iyi bir öğretim görmesi için aileler çocuklarını; Çocukluğunu ve gençliğini de içine alacak geniş bir zaman dilimi içinde, yaman bir yarışa sokuyorlar. Bu öğretim yarışı hayat perspektifinde bazı görünüşlerin kayıp olmasına neden oluyor. Çocuklar adeta en yakın sınav için yaşamaya çalışıyor. Sınavlar bitmiyor, sınav malzemeleri olan kitap ve defterler aynı kaldığı için bir iticilik de söz konusu oluyor. Günümüz kütüphanelerine baktığımız zaman genelde öğrencileri görüyoruz. Yetişkinlerde ise kitap okumada oldukça azalmalar gözlemleniyor. Bu emekliler arasında da değişmiyor.

Kazanma yarışı at başı sürdüğü için gençlere zaferi; Çevre, sistematiklik, eğitimli aile gibi faktörlerin öne çıktığı bir gerçektir. Hayatın gerçeklerini örnekleriyle gören öğrencilerin derslere resmen abandığı da gözlemlenmektedir. Zira altta kalanın hayatı oldukça zor geçmektedir.

Günümüzde üniversitelerinde sayısı oldukça artmıştır. Açıkta kalmak neredeyse imkânsızdır. Bunun yanında işlerde artmıştır. Öyleyken iş bulmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Kpss sınavları personel alımlarında torpili ve haksızlıkları önlemede çok iyi bir adım olduğu bir gerçektir. Lâkin yine açıkta kalan insanlarımız pek çoktur.

Eğitim serbest hayat ile bilimi buluşturmasında en önemli rolü oynayan faktördür. Düşün zekânın ilerlemesi, el becerilerinin artırılması insan yetiştirilmesinde en az okullarda görülen dersler kadar önemli olduğuna inanmaktayım. Bu konularda iş eğitimi derslerinin yetersiz kaldığı da bir gerçektir.

Eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve halkımız çocuklar için hobi atölyeleri açabilirler. Gönüllü veya görevli kişi nezaretinde çocukların el becerilerinin artırılacağı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Bizlerin yaramazlık dediği eli boşluktan doğan kötü enerjilerinin atılmasının yanı sıra aileler ve çocuklar arasında samimi bir sosyalleşmenin başlaması, bu olumlu havanın ise çocukların derslerine de etki edeceği bir gerçektir.

Çocuk çivi çakmasını, testere ile bir malzemenin kesilmesini, eğe, rende, anahtar gibi el aletleriyle çalışıp düzgünlüğü, estetiği erken yaşlarda öğrenmesi hayatına da etki edecek, belki yön verecek özelliklere sahiptir.

Satranç, müzik, spor, edebiyat, güzel sanatlar, çiçekçilik, fotoğraf gibi oldukça çeşidi bulunan hobi atölyeleri, çocuklara dayatma olmadan seçenek sunacak, çocuk belki bu hobi atölyelerinde kendisini daha iyi tanıyabilecek, gücünü, becerisini geliştirebilecektir. Bu sayede dizi film ve oyunlarda karşılaştığı şahsiyetler olmaktan vazgeçip en iyi kendisi olma yolunda önemli adımlar atacaktır. Bazı kuruluşlar bu tür kursları açıyorlar. Bizlerin zamanında yoktu. Yine de yetersiz kalmaktadır. Çocukların aldığı sanatsal destekler aile tarafından da desteklenmesi, çocukların hem okullarında hem de gönderildiği bu gibi yerlerde gözlenmesi konusunda eksikliklerin olduğu görülmektedir. Sevdirilmelidir. Başarıları aile indinde saygı ve takdir görmelidir. Gözlemlerimde akşam ailede konuşulanlar çocuğun hissiyatına etki etmektedir. Bu yüzden büyüklerin aile içinde hal ve davranışları da önem arz etmektedir. Aileler çocukların arkadaşlarını da tanımalıdır.

Hobi atölyelerinin en büyük özelliklerinden biri de aileler için kontrol kolaylığı sağlamasıdır. Çocuk eğitiminde, bu kontrol çok önemlidir. Ayrıca bu eğitim sürecinde çocuklarımıza konusunda toplumda tanınmışlar, konusunda söz sahibikişiler tarafından sağlık, eğitim, doğa, küresel ısınma gibi yaşama sanatları sıkmadan anlatılır, çocuklarımız idollerini bu gibi gerçek hayatta yaşayan canlı kimselerden almaları sağlanır. Bu toplumun gerçek ilerlemesi demektir.

Çocuklara bu tür görsel eğitimlerin verilmemesi neticesinde hazır kurgulanmış bilgisayar oyunları karşısında sanal dünyada vakit geçirmelerine ya da ailenin tasvip etmediği diğer çocuklarla vakit geçirmelerine neden olmaktadır. Sonra çocuğun güçlü olan tarafları tespit edilememekte, sınav sonuçları nereye savurursa iş ve ikbal kaygılarıyla mutlu ve başarılı hayatlardan vazgeçilmektedir. Osmanlı’nın güçlü devirlerinde çocuğun eğitim hayatı gözlemciler tarafından gözlenir ve ondan sonra alacağı öğretime karar verilirmiş.

Yıllardır satrançla ilgilenirim. Hakem, antrenör ve sporcu olarak görev yaptım. Gözlemlerimde satrançla ilgilenen çocukların derslerinin çok iyi olduğunu gözlemledim. Efendi ve kibar tavırları, kendilerini geliştirmek için çaba sarf etmeleri ilk etapta göze çarpan özelliklerindendir. Turnuvalarda sınav streslerini de yenmeleri bu çocuklara oldukça geniş bir avantaj sağlamaktadır. Çevrelerinin genişliği, hep kendisi gibi dersleri iyi, efendi ve kendilerini geliştirmeye çalışan çocuklar elbette ki elit olacaklardır.

Sedef kari, ahşap oyma, maketçilik gibi sanat dalları çocuklara ve gençlerin düşünme ve karar verme gücünü artırdığı gibi kendi harçlığını çıkartma, bu konuda uzmanlaşmış ve tanınmış kişilerle çevresinin genişleyeceği, çalıştığı dersi daha iyi anlayacağı konuları unutulmamalıdır. Keza spor dayanma gücü ve efendilik demektir. Burada önemli olan çocuklarımıza ve gençlerimize başarının tadını tattırmak; Önce kendisine, ailesine, çevresine ve vatanına en iyi insanı yetiştirmek demektir. Bunlar yağrınların örnek insanı olurlar. Mutlu olurlar. Biz büyüklerin de istediği bu değil mi?

Sanatın, sporun ve bilimin girdiği bedene kötü huyların giremeyeceği gerçeği kabul görmüş bir tezdir. İyi olan her şey çocuklarımız için değil mi?Saygılar sunarım.