Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Çiftçilerimiz Milletin Evinde” programında yaptığı açıklamasıyla birlikte 300 koyun projesinin detayları da belli oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin 81 vilayetinden gelen çiftçilerin yer aldığı “Çiftçilerimiz Milletin Evinde” programına katıldı.

“HAYVANCILIKTA YEPYENİ BİR DÖNEMİN KAPILARINI ARALIYORUZ”

Beştepe Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda,
 Devlet olarak daima çiftçilerin yanında olmayı sürdüreceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım ve hayvancılık alanında yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını düşündüğü bir projeyi bugün hayata geçireceklerini açıkladı. Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık koyun ve sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılamasına önemli katkı sağlamak üzere önemli bir adım attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Bu projeyle talep eden tarım kredi kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankasından kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım, hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedellerinden, mahsup edeceğiz. Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sağır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere ise Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin koyunlarda olduğu gibi veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz. Ayrıca, TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu ilk iki yılı geri ödemesiz, yedi yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkân sağlayarak, hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz.”

300 KOYUN BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?
300 Koyun projesi kapsamında üretici seçimi kriterleri yayımlandı. Başvuruda bulunacak olan üreticilerde şu kriterler aranacak;
- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecektir.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
Tigem, Ziraat Bankası aracılığı ile;
Sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak.

Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek.

Tigem, doğacak kuzuların alımını garanti eder ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek.

Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak.
Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verilecek.

Sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verilecek.

Sütten kesimi müteakip kuzular alınır, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek.

Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek.

Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Projeye başvurular TİGEM internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. En az 1666 üreticinin dahil edileceği projede, üretici başına toplam 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilecek.

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ