Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) 'Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' kapsamında Tanıtım Toplantısı Nevşehir Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürü Okan YILMAZ, Nevşehir TKDK İl Koordinatörü Murat ASİLTÜRK, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim SALAŞ, Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürü Üzeyir KARAKUŞ, Nevşehir, Nevşehir İş Kurumu Müdürü İlhan TEMEL, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet TURHAN, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Basri BABAYİĞİT, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa EKİZ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürlerimiz, Resmi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, teknik personeller, Basın Mensupları ve davetliler katıldı.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Okan YILMAZ konuşmasında şunları söyledi:

 "Bakanlığımız tarafından doğal kaynakların ve çevrenin korunması dikkate alınarak kırsal alanda gelir düzeyinin artırılması, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin entegrasyonunu sağlamak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesine 2006 yılından itibaren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı adı altında başlanmıştır.

Bu kapsamda, 2014 KKYDP tarıma dayalı ekonomik yatırım konuları şunlardır

1 -Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,

2- Soğuk Hava Deposu

3- Çelik Silo

4- Alternatif enerji  kaynakları kullanan yeni seraların yapımı

5- Hayvansal Orijinli gübre işlenmesi paketlenmesi ve depolanması

6- Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal , biyogaz, güneş ve rüzgar enerji üretim tesislerinin yapımı,

Proje 2006 yılında başlamış olup bu güne kadar ilimiz yatırımcılarına 19.122.109,56 TL tutarında proje desteği sağlanmıştır.

YILMAZ; desteklemelerle tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal kesimde belirli bir kapasitenin oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN ise yaptığı konuşmasında;

Ülkemizde Kırsal yapı ve Kırsal Kalkınma kavramına bakacak olursak Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemde %75 köylerde yaşamakta olan nüfumuzun,  günümüzde birçoğunun artık şehirlerde yaşamaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en temel etken daha iyi yaşam şartlarına erişmek, düzenli iş ve gelire kavuşmak için kırsal alanda ikametgah eden nüfusun kentlere göç etmiş olmasıdır. Kırsal Kalkınmanın gerçekleşmesi için Kırsal kesimdeki iş güçü göçünün ve nüfus çözülmesinin önüne geçilmesi Kırsal alanda varolan potansiyelin verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve gerçekçi Kırsal Kalkınma politikaları belirlenmesi gerekmektedir dedi.

 

Toplantı, İl Müdürlüğümüz personellerinden Tekniker Akif DURSUN' un konu ile ilgili verdiği sununun ardından  soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.​