Nevşehir İşadamları ve Sanayicileri Derneği (GESİAD) Başkanı İrfan Avşar ile yönetim kurulu üyesi Bülent Sayar ve Genel Sekreter Mustafa Sözduyar, NTSO Başkanı Arif Parmaksız'ı makamında ziyaret ederek ekonomik ve dış politika konularında görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette Nevşehir Esnaf, Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Kemal Ay da hazır bulundu.
Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Başkanı Arif Parmaksız, ülkenin 1,5 yıl içerisinde yeni anayasa, açılım süreci, Irak, Suriye, Mısır, İran gibi ülkeler ve seçimler gibi sorunları olduğunu söyledi.

GESİAD Başkanı İrfan Avşar, NTSO Başkanlığına yeniden seçilen Arif Parmaksız'a biraz gecikmiş olarak da olsa hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını söyledi.

İşadamı ve sanayicilerin artık dünyayla entegre hale geldiklerini ve gelişen ekonomik olaylardan etkilendiklerini ifade eden Avşar, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün ülkemiz de dünya da zor bir dönemden geçiyor. Zor dönemden işadamlarımız ve sanayicilerimiz de doğal olarak etkileniyor. Ancak ülkemizin özel sektörü, hükümeti, sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde olarak zorlukları aşacağına inanıyoruz. 2013 yılının ekonomik istikrarın korunduğu, Irak, Suriye, Mısır, İran'ın içerisinde bulunduğu siyasi sorunların son bulduğu bir yıl olarak geçmesini temenni ediyoruz. Ümidimiz bu süreçte ülkemiz ve ilimizin güçlü ekonomik yapısını koruyarak gereken tedbirlerle ilerlemesini devam ettirmesidir."

NTSO Başkanı Arif Parmaksız ise işadamları ve sanayicilerin önlerini görebilmesi, yatırıma yönelebilmesi için ekonomik ve siyasi istikrarın şart olduğunu söyledi. Ülke ve dünya olarak önemli sorunlarla karşı karşıya bulunduklarını kaydeden Parmaksız şunları dile getirdi: "Ülkemiz öncelikle yeni anayasa, açılım süreci, Irak, Suriye, Mısır, İran gibi ülkeler ve yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler gibi önünde bulunan sorunları 1,5 yıl içerisinde çözüme kavuşturmalıdır. İş dünyasının 140 milyar dolar kısa, 260 milyar dolarda uzun vadeli borçları bulunuyor. Bunların büyük kısmı yatırıma yönelik olarak alınan borçlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla işadamı ve sanayicimiz üretimini satmak zorundadır. Dünya genelinde ekonomik sorunlar yaşanmakta, pazarlar daralmaktadır. İşadamları ve sanayicilerimizin iç pazarda yaptıkları satışlar kendilerini kurtaramayacak. Yeni dış pazarlara yönelinmelidir. Bu da dünyadaki ekonomik sıkıntılar yüzünden kolay olmamaktadır. Şu anda iyi durumda olan Güney Amerika pazarı bulunuyor. Afrika pazarı bile yoğun rekabete sahne olmaya başladı. Bu nedenle çevre ülkelerimizle olan sorunlarımızın çözümü, oralarla olan ihracat bağlantılarının bir an önce sağlanması için çok önemlidir."

Parmaksız, doların 2,2 TL civarında uzun süre seyretmesinin özellikle dolar borçlanıp Türk Lirasıyla satış yapan firmaları zor durumda bıraktığını ifade etti.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri olan dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek, 25 bin dolar kişi başı gelir ve 500 milyar dolar ihracat hedeflerinden sapmaması gerektiğini de vurgulayan Parmaksız, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunları sağlamak için ekonomik ve siyasi istikrarın devamı elzemdir. Aynı zamanda iş aleminin önündeki engeller de kaldırılmalıdır. Güçlü bir altyapı kurularak özellikle katma değeri ileri teknoloji ürünlerine yönelinmesi sağlanmalıdır. Elinde büyük sermaye olanların sayısı sınırlı olduğundan dış yatırım çekilmesi de gereklidir."