Aksaray Kültür Merkezi’de bulunan Yatırım Destek Ofisi’nde 19 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda bir açıklama yapan Ahiler Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Resul Olcar, Ofis olarak Aksaray’ın yatırım potansiyeli hakkında yerel ve yabancı yatırımcıların bilgilendirilmesi, yatırımcıların izin ruhsat işlemlerini takip edilmesi, yatırımcılara yatırım yeri tahsisi konusunda ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunarak yatırım sürecinin hızlandırılması, yatırımcıların diğer devlet teşvikleri konusunda bilgilendirilmesi ve yatırım teşvik belgesi başvurusu konusunda bilgilendirilmesi gibi ana faaliyetleri yürüttüklerini ifade etti.

              Olcar, toplantının asıl amacının ise kamuoyunu ve potansiyel yatırımcıları, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Aksaray’da bölgesel teşvik kapsamında değerlendirilen sektörler ve teşvik unsurları hakkında bilgendirmek olduğunu söyledi.
           
             KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, SGK İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Faiz Desteği gibi Bölgesel Teşvik Unsurlarını sıralayan Olcar, konuyu bir örnek vererek açıkladı. Buna göre: 

Aksaray’da toplam sabit yatırım tutarı 5.000.000 TL olan ve 10 kişi istihdam edecek otel yatırımı yapacak bir yatırımcı ne gibi teşviklerden yararlanır?

- KDV İstisnası: Yatırımcı alacağı ekipmanlar için KDV ödemeyecektir. Ancak KDV istisnası 2. el ekipmanalımı için gecerli olmayacaktır.
- Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırımcı ithal edeceği ekipmanlar için gümrük vergisi muafiyetine tabii olacaktır.
- Vergi İndirimi: Yatırımcı, toplam sabit yatırım tutarının %40’ı kadar vergi indirimine tabi olacaktır. 5.000.000 x 0,40 =2.000.000 TL’ lik vergi indiriminden yararlanabilir( %20 olan kurumlar vergisi %4’ e inecek ve aradaki %16’ lık fark 2.000.000 T.L. ye eşit oluncaya kadar vergi indiriminden yararlanabilecektir)
- SGK İşveren hissesi Desteği: SGK işveren hissesi desteği “Nace” kodlarına göre değişmekle birlikte ortalama 190 TL’dir. 10 kişi istihdam edecek bir yatırımcı, 7 yıl süre ile toplam sabit yatırım tutarının %35’ ini gecmeyecek şekilde faydalanabilir.

(Ortamlama SGK İşveren hisse desteği*kişi sayısı*ay*yıl) 190*10*12*7=159.600 T.L. 7 yıl süre ile 10 işçi için SGK işveren hissesini ödemeyecektir.

- Yatırım Yeri Tahsisi : Yatırımcı yapacağı yeni yatırımla ilgili yatırım yeri tahsisi teşviğinden yararlanabilecektir.
- Faiz Desteği: %5 oranında bir faiz indiriminden yararlanabilecektir.

Bu örnek bir otel yatırımı olduğu için OSB dışındaki bölgesel teşviklerden yararlanmıştır. Eğer aynı tutardaki yatırım OSB de bölgesel teşvik kapsamındaki bir sektörde olsaydı vergi indirimi ve SGK işveren hissesi desteği unsurlarında bir alt bölgenin yani 6. Bölgenin bölgesel teşvik unsurlarına tabi olacaktı. OSB de olması halinde Vergi İndirimi %40’tan %50’ ye çıkacaktı. Yani, 5.000.000 TL tutarındaki bir yatırım için 2.500.000 TL’lik bir vergi indiriminden yatırımcı faydalanacaktı.

SGK işveren hissesi desteği OSB’deki bir yatırımcı için de 7 yıldan 10 yıla çıkacaktı ve 10 işçi için
190*10*12*10=228.000 T.L. olacaktı. Eğer işçi sayısı 50 olursa, OSB de olması nedeniyle üst limit olmaksızın 190*10*12*50=1.140.000 T.L.  olacaktı.

             Olcar, daha fazla bilgi almak isteyen potansiyel yatırımcıların Aksaray Kültür Merkezi içerisinde bulunan Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray Yatırım Destek Ofisi ile iletişime gecebileceklerini hatırlatarak sözlerini noktaladı.