08 Kasım 2008 tarihli ve 27048 sayılı Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği çerçevesinde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl ilk defa uygulanan güdümlü proje desteği kapsamında Kırşehir İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Kırşehir Biyogaz Tesisinin Kurulması” projesi AHİKA tarafından desteklenecektir.

 

Güdümlü Proje Destekleri için sözleşme makamı olan  Ahiler Kalkınma Ajansı ve Projenin Yararlanıcısı olan Kırşehir İl Özel İdaresi arasındaki imza töreni 31.12.2013 Salı günü, saat 14:00’te Kırşehir Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

 

            “Kırşehir Biyogaz Tesisinin Kurulması” projesinin uygulayıcısı Kırşehir İl Özel İdaresi’dir. Projenin ortakları ise Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Sanayi ve Ticaret Odası, Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Kırşehir Ticaret Borsası ve Kırşehir Ziraat Odasıdır.

 

Kırşehir’de son yıllarda gelişen hayvancılık işletmelerinde oluşan hayvansal atıkların olumsuz çevre koşulları yaratmaması için alınması gerekli yasal ve teknik standartlara uygun prensipler ile depolanması gerekli işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir.

 

Bu projenin genel hedefi, Kırşehir ilinde kurulacak ve TR71 Bölgesine hizmet verecek olan Biyogaz Tesisi ile bölgede hayvansal atıklar nedeni ile var olan çevresel sorunların çözülmesine katkı sağlamaktır.

 

Proje özelde ise, tesisin katma değeri yüksek çıktılar olan elektrik enerjisi, ısı enerjisi, organik gübre vs. gibi çıktıların üretilmesini hedeflenmektedir. Bu çıktıların ticarileştirilmesi ile bölge ekonomisine katkı yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca bölgede besicilik yapan girişimciler için ciddi bir ekonomik külfet olan atıkların en uygun şekilde, çevreye zarar vermeksizin geri kazanılması ve bundan ekonomik gelir elde edilmesi planlanmaktadır. Projeden ayrıca elektrik enerjisi üretimi ve satılması yoluyla gelir elde edilecektir. Buna ilaveten projenin en önemli çıktılarından biri de katı ve sıvı organik gübredir. Tarımsal faaliyetlerde rahatlıkla kullanılabilecek bu kaynaklarla da ekonomik bir getiri sağlanacaktır. 

 

Tesis, TR71 Bölgesi illerinden Kırşehir’in Körpınar Köyü civarında kurulacak ve projenin süresi 24 ay olacaktır.

 

Projenin tahmini maliyeti 5.236.700,00 TL, Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilecek tutar ise 2.500.000,00 TL’dir.