10 Haziran 2012’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ve Uygulama Tebliği ile Kalkınma Ajansları da teşvik belgesi düzenleyebilecek yerel birimler arasında yerini almıştı. Bu kapsamda “Bölge Planı Hazırlama”, “Mali ve Teknik Destek Programları hazırlama ve yürütme” gibi mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek için çalışmalarını sürdüren Ahiler Kalkınma Ajansı, ilk teşvik belgesini Niğde İli Bor ilçesinde  faaliyet gösteren Borpen Plastik Doğrama ve Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verdi.

 Ekonomi Bakanlığı tarafından nihai onayı verilen yatırım teşvik belgesi, firma yetkilisine Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Serhat Taşdemir tarafından teslim edildi.

  AHİKA’nın verdiği ilk Teşvik Belgesi olması nedeniyle heyecanlı olduğunu söyleyen Taşdemir şunları söyledi: Bildiğiniz gibi bundan sonra ilgili mevzuata göre genel teşvik kapsamına giren ve sabit yatırım tutarı 500.000 TL’yi geçen yatırımlara yönelik Teşvik Belgesi başvurusu için yatırımcılar bulundukları illerden sorumlu kalkınma ajanslarına da müracaat edebilecekler. Ayrıca bugüne kadar verilmiş tüm teşvik belgeli yatırımların takip ve izlemeleri de Kalkınma Ajansları tarafından yapılacak. Yatırımcımız  bu teşvik belgesi sayesinde yatırım süresince alacağı ithal ve yerli makineler için KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti desteklerinden yararlanabilecektir.

Teşvik Belgesini aldıktan sonra konuşan firma yetkilisi İbrahim Üstüner, katlanır cam balkon üretimi yaptıklarını ve yatırım süresince teşvik kapsamında alacağı makineler ile mevcut kapasitelerini 28 kat arttıracaklarını belirtti. Üstüner, üç yıllık destek süresinde yapmayı planladıkları başka yatırımlar da olduğunu vurguladı.

 10 Haziran 2012’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ve uygulama tebliği ile Kalkınma Ajansları da teşvik belgesi düzenleyebilecek yerel birimler arasında yerini almıştı. Bu düzenlemeden sonra Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) bölge il merkezlerinde yeni teşvik sisteminin tanıtım ve duyurusunu yaptı. Tanıtım toplantılarının ardından ilk teşvik belgesi talebi Borpen Plastik Doğrama ve Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden geldi. Başvurunun AHİKA tarafından incelenmesinden ve uygun bulunmasından sonra firmanın makine ve teçhizat alımı için genel teşvik destek kalemlerinden yararlanmasını sağlayacak olan teşvik belgesi düzenlenerek firma yetkisine verildi.