Avanos ve civarında üzüm yetiştiren çiftçilerin mahsulleri ayaklarına kadar gelen alıcılar tarafından alınıyor. Bağcılık ile uğraşan her yerleşim biriminde bugünlerde yol kenarlarında sıra sıra dizilmiş üzüm kasalarına rastlamak mümkün. Köylüler plastik kasalara topladıkları üzümleri tarttıktan sonra alıcılara teslim ediyor. Bu sene üzümün kilogramı 52 kuruştan alıcı buluyor. Konuştuğumuz bağcılıkla uğraşan çiftçiler bu yıl rekoltenin yüksek olmasından memnun. Nevşehir ili genelinde yaklaşık 25000 hektar alanda 150-170 bin ton yaş üzüm üretilmekte. Bu anlamda Nevşehir ilindeki bağ alanı Türkiye'nin %5'i üretim ise %4'ü oluşturuyor. Bölgede üretilen üzümlerin önemli bir bölümü yerel tüketim ve temel besin maddesi olarak kullanılmakta.

 
Üzümlerin % 28-30 kadarı da kurutularak yenir. Bunun dışında gittikçe azalmakla birlikte önemli bir bölümü pekmez ve köftür gibi birtakım yerel ürünlerin yapımında kullanılır. ( yaklaşık % 30-35)

Geri kalan kısımda sirke ve meyve suyu olmak üzere üreticiler tarafından fabrikaya satılan üzüm de hemen hemen % 35'i bulmaktadır.
En son kalan% 4-5'lik kısım ise şarap ve rakı üretiminde kullanılmaktadır. Kapadokya yöresinde erkenci, ara, ve geçiçi olmak üzere yaklaşık 30 çeşit yerel üzüm yetiştirilmektedir. Bunlardan 18 kadarı beyaz, 12'si de kırmızı üzümdür.



Avanos Gazetesi