Konya Ovası Projesi (KOP) desteği kapsamında, Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Bağda Modernizasyon’ projesi için Çat kasabasında açılış proğramı düzenlendi.

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Çat kasabasında, Tel- Direk dağıtımı düzenlenen programla gerçekleştirildi.

Bu proje çerçevesinde yüksek telli terbiye sistemlerinde verim eskiye oranla %100 artış gösterecek üreticinin daha fazla gelir elde etmesi sağlanmış olacaktır. Proje KOP destekli gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa  Özel İdare Genel Sekreteri Kamil DURU, Tarım ve Orman İl Müdürü Okan YILMAZ, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ramazan ULUIRMAK, TKDK İl Koordinatörü Murat ASİLTÜRK, Çat Belediye Başkanı İbrahim ERTÜRK, Orman İşletme Müdürü Aykut SATIRLI, Meteoroloji Müdür Vekili Süleyman ATA, Ziraat Odası Başkanı Mahmut ÇALIŞKANER , teknik elemanlar, üreticiler ve çat kasabası sakinleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan ve projeden faydalanan bağ sahibi Besim YAVUZ proje sayesinde 10 dekarlık bir alanda telli terbiye sistemini hayata geçirdiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Projenin Yüklenicisi olan,  Nevşehir firması NEKSAN Mekanik adına söz alan Fatih ALTUNTAKAN, özellikle bölgede hayata geçen bu projeden duydukları memnuniyeti dile getirerek ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade etti ve firmanın proje sayesinde farklı bir sektörde faaliyete geçtiğini sözlerine ekledi.

Ziraat Odası Başkanı Mahmut ÇALIŞKANER konuşmasında  kadimden beri yapılan bağcılığın günümüz koşullarına göre daha ileri noktalara taşınması için atılan adımları desteklediklerini ve bu anlamda üreticilerin yanlarında olduklarını söyledi.

Programın ev sahipliğini yapan Çat Belediye Başkanı İbrahim ERTÜRK, Bölgede bağcılığın geçim kaynağı olarak halen değerini koruduğunu ve bölgeyle özdeşleşmiş bağcılığın geliştirilmesi yönünde destek taleplerinin devam edeceğini belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Üreticilerin özellikle elektrik ve su kaynağına ulaşım noktasında da girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Tarım ve Orman İl Müdürümüz Okan YILMAZ; "Bölgemiz açısından önemli ve geliştirilmesi yönünde Çaba Sarf ettiğimiz Bağcılığımızın daha iyi konumlara gelebilmesi adına KOP kapsamında projelendirerek bölgede örnek olması amacıyla Çat Belediyesi ile yürüttüğümüz bu projede öncellikle Öncülük yapan 6 üreticimize, Nevin KALAYCI,  Emine ÇİDEM,  Kadir ŞENCAN, Hülya YAVUZ, Tuğba GÜVEN  ve Tuğba KARATAŞ' a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum' dedi.

Tarımın her alanında gelişmeleri yakınen takip etmek gerektiğini dile getiren Okan YILMAZ, İşgücü kolaylığı, zirai mücadelenin etkinliği ve üretim artışı avantajları nedeniyle Telli Terbiye Sistemi Uygulanmasının artırılması için gerekli çalışmalara devam edeceklerini, bölgede uzun bir süredir durağan bir yapıda seyreden bağ alanlarının son birkaç senede artma eğilimine geçerek 185 Bin dekar seviyelerine çıktığı söyledi.

YILMAZ' Nevşehir'in KOP kapsamına alınmasıyla birlikte bölgede önem taşıyan üretim alanlarına yönelik projeleri yapmaya ve onaylanan projeleri uygulamaya başladık. 2018 yılında 3 proje uyguladık ve 2019 yılında ise 10 projenin uygulamasına devam ediyoruz. 2020 yılı için ise İl ve İlçe Müdürlüklerimizce 34 proje sunarak geçtiğimiz hafta içerisinde protokollerini imzaladık, projelerin uygulamasına önümüzdeki sene başlayacağız. Bu sayede 5.4 Milyon olan KOP Katkısıyla bölgede 7.4 Milyonluk Tarım ve Hayvancılık alanında proje uygulanmış olacak' Diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru konuşmasında "Bu projeyle daha fazla verim alınarak bölgeye katkı sağlanacağını ve üreticilerin bu projeleri örnek almaları gerektiğini" söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından tesis edilen bağlarda incelemelerde bulunan katılımcılar yetkililerle bir süre sohbet ederek üretim alanları ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.