Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın organizasyonu ile Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Nevşehir Esnaf Buluşmasına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe,Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen, Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken,Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı,Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız’ın yanı sıra Nevşehir’deki esnaf teşekküllerinin başkan ve yöneticileriyle çeşitli meslek dallarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar katıldı.

Nevşehir Esnaf Buluşmasının açılışında konuşan Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı, böylesine önemli bir buluşmayı gerçekleştirdiği için Ticaret ve Sanayi Bakanı  Ruhsar Pekcan’a teşekkür etti.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız’ da , Nevşehir’in sanayisi, tarım ve turizmi ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayan en önemli şehirlerden biri olduğunu söyledi. Parmaksız, Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm devletin idari mekanizmasında görev yapan idarecileri, Milletvekilleri ve oda ve borsa başkanları olarak koordineli bir şekilde şehrin ekonomik anlamda gelişme ve kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. 

AK Parti Nevşehir Belediye Başkan adayı Rasim Arı’da böylesine önemli bir toplantının organize edilmesinden dolayı Ticaret Bakanı Pekcan’a teşekkür etti. Arı, Nevşehir’in bir turizm olduğu kadar bir tarım ve ticaret merkezi olduğunu söyledi. Arı, şehrin ekonomik düzeyinin daha üst noktalara taşınması için esnaf ve sanatkarlarla sürekli istişareler  içerisinde bulunacaklarını belirtti.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’da Nevşehir’de sanayici, esnaf ve sanatkarlarla ortak işbirliğinin en güzel örneklerinin verildiğini belirterek, her zaman şehrin ana dinamikleri olarak da değerlendirdikleri sanayici,esnaf ve sanatkarlarla ekonomik büyüme ve kalkınmışlığı daha ileri düzeylere taşıyabilme yönünde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu(TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’ de esnaf ve sanatkarların her zaman yanında olduklarını dile getirdi. Palandöken, bu ülkenin en önemli mihenk taşları konumundaki esnaf ve sanatkarların ülkenin büyüme yarışında üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti ve esnaf ve sanatkarların karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümü noktasında canla başla çalıştıklarını anlattı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ da Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir’in, iç ticaret dinamikleri açısından da oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

"Esnaf ve sanatkarın kredi mağduriyetini de önlemek için bir yıla kadar yüzde 4 faizle bir yıldan fazlada yüzde 5 faizle kredi vermeye devam ediyoruz. Bundan sonrada devam edeceğiz" dedi.

Bakan Pekcan, daha sonra şöyle konuştu “ İç Anadolu’nun turizm başkenti olan aynı zamanda kültür ve tarih merkezi olan Nevşehir’de ki esnaf buluşmasını ben çok anlamlı buluyorum.Nevşehir turizmi, tarımı ve canlı iç ticareti ile ekonominin nabzını tutan bir şehir. Göreve geldiğim günden itibaren iş dünyasının temsilcileriyle istişare toplantıları yapıyoruz. Ve sizlerin tüm taleplerini değerlendiriyoruz, inceliyoruz ve her talebinize yazılı olarak geri dönüyoruz. Bugüne kadar binlerce talebi değerlendirdik. Bundan sonrada hepinizin taleplerini dinlemeye, değerlendirmeye ve sizlere yazılı dönüş yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 “Esnaf ve sanatkârımız her zaman çalışmamızın odak noktasında olmaktadır” diye konuşan Pekcan daha sonra konuşmasına şöyle devam ettirdi: “ Milletin refah düzeyini artırmak, gelecek nesillere daha parlak bir gelecek bırakmanın yolu ticaretten geçiyor, Bizde Ticaret Bakanlığı olarak ticaret bizimi işimiz, önceliğimiz ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için uğraşıyoruz. Sizlerin sorunlarına çözüm olmak için uğraşıyoruz. Türkiye’nin orta gelir seviyesinden yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkabilmesi için daha fazla ihracat daha fazla katma değerli ihracat yapmamız lazım. Nevşehir’in ihracat rakamları gerçekten çok düşük, Nevşehir’e yakışmıyor. Nevşehir bir turizm kentimiz, yani uluslararası bir kentimiz. Dolayısıyla Nevşehir’in ihracatta daha fazla yer alması lazım. Biz bakanlık olarak 21 İlde 31 ihracat destek ofisi kurduk Bunu 81 şehrimize yayacağız. İhracat destek ofislerimizde nasıl ihracatçı olunur gibi eğitimler veriyoruz. Bakanlığımızın desteklerini anlatıyoruz. Bunlarla lütfen irtibat halinde olun. Aynı zamanda bu ihracat destek ofisleri İhracatlar Genel Müdürlüğümüz ile online olarak çalışmaktadır. Küresel ekonomiye yön veren yenilikçi firmalarımızın hemen hepsinin genç girişimciler tarafından kurulduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda kadın ve genç girişimcilerimize daha fazla destek verebilmek için İhracat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kadın ve genç girişimciler daire başkanlığı oluşturduk. Amacımız kadın ve genç girişimcilerin desteklerimizden daha fazla yararlanabilmesi, onların projelerine yön verebilmek, değerlendirebilmek onlar ile ilgili projeler hazırlayabilmek ve ticaret heyetleri düzenleyebilmektir. Kadın girişimciler ilgili olarak bütün STK başkanlarının bulunduğu bir çalışma grubu kurduk. Ve uluslararası projeler geliştiriyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın girişimcilere yüzde 51 ve üstü hissesi kadınlarımıza ait olan şirketlerin ihracatlarında kullanabilmesi üzere 200 milyon dolar ve 100 milyon lira kadın girişimci ihracatçılarımızın kullanımına hazır kredi açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman odak noktasında esnafımızı ve sanatkârımızı bulunduruyor. Kendileri bu doğrultuda sizlerin de çok iyi bildiği esnafa faizsiz kredi kullandırmıştır. 11 bin liraya kadar olan cirolarda vergiden muaf tutmaktadır. Vergisini düzenli ödeyen esnaf ve sanatkarımıza beş puan indirim, sosyal güvenlik priminde 5 puan indirim, yeni kurulacak esnaf ve sanatkara sosyal güvenlik prim desteği ayrıca taşınmaz malın rehin gösterilmesi dışında kredilendirmeyi teminat olarak göstermek üzere taşınır rehini de getirmiş bulunuyor. Bu doğrultuda esnaf ve sanatkârın kredi mağduriyetini de önlemek için bir yıla kadar yüzde 4 faizle bir yıldan fazlada yüzde 5 faizle kredi vermeye devam ediyoruz. Bundan sonrada devam edeceğiz” dedi.

Nevşehir Esnaf Buluşmasının ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı’nı makamında ziyaret etti ve başarılar diledi.

Bakan Pekcan daha sonra AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen, AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Arı  ve  AK Parti teşkilat mensupları ile birlikte esnafları ziyaret ederek hayırlı işler temennisinde bulundular.