NEVŞEHİR(MHA) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orta Anadolu Bahri DAĞDAŞ Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında çiftçiye ve toprağa dost bir yöntem olan Anıza Doğrudan Ekim Tarla Günü Boğaz Köyümüzde düzenlendi.

Tarla Gününe İl Müdür Yardımcısı Gürol Çetin , Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, Şube Müdürleri, proje yürütücüleri ziraat mühendisleri , teknik elemanlar ve Çiftçiler katıldı.

Anıza doğrudan ekim yöntemi ile Macar Fiği+Tritikale karışımının hasadına yönelik tarla gününde İl Müdür Yardımcısı Gürol Çetin konuşmasında: " Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanarak Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması için Bakanlığımızca kabul edilen iki projeden bir tanesi olan "Çiftçiye ve Toprağa Dost Bir Yöntem: Anıza Doğrudan Ekim Projesi" tarla gününü gerçekleştiriyoruz. Projeler Konya, Karaman, Aksaray Niğde ve Nevşehir illerinde uygulanmakta olup, 3 yıl sürecektir. Toprakla ne kadar çok oynarsak, organik madde kaybı o kadar çok olur, bu gibi yöntemleri ve denemeleri yaparak ayak uydurmaktır. Doğrudan ekim yönteminde: anız nedeniyle erozyon minimuma inmektedir. Aşırı işlemeden kaynaklanan toprak sıkışıklığının giderilmesi sağlanmaktadır. Anıza ekim yapıldığından anız yakmanın önüne geçilerek organik madde artırılmakta ve toprak yapısı bozulmamaktadır'' dedi.

Bahri DAĞDAŞ Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri ise, Araştırma endüstrilerinin projeleri normalde TAGEM tarafından desteklendiğini, ama bu projeler tarımsal yeniliklerin, tarımsal endüstrilerinin geliştirdikleri çeşitlerin, yeniliklerin üreticiye ulaşması Eğitim Yayın ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından destekliyor. Amaç olarak Doğrudan Ekim Yönteminin avantajlı olan bir yöntemle Dünyanın bu yöne gittiği bir yöntemin üreticilerle buluşturulması açısından önemini vurguladılar. Aynı tarlaya önümüzdeki yıl buğday ekimi yapılarak verim değerinin de ortaya konulacağını bildirdiler. Bu yöntemlerle toprağın fazla işlenmesiyle ortaya çıkacak organik madde kayıpları  ve toprak işleme masrafları azaltılarak ilerideki yıllarda verimin artırılması hedeflenmektedir. Bu durumu üreticilerimize ve teknik personellerimize bunu göstermek istiyoruz'' dedi.