zmir'de düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi'nden, üreticiye yönelik müjde niteliğinde haberler çıktı.

Süt, zeytinyağı ve organik tarım destek primleri artırıldı.

Fındık, çay ve hayvan tazminatı gibi bir çok ödeme de yolda...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, haziran ayında 2 milyonun üzerinde çiftçiye, yaklaşık 2 milyar lira ödeme yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin tarım politikaları, İzmir'de düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi'nde masaya yatırıldı.

Toplantıda; uzmanlar, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından hazırlanan raporların sunumu yapıldı.

Eker, "Türkiye'de tarım sektörünün günlük gündelik politikalarla yöneltildiği bir süreçten bugün 10 yıl sonrasının hedeflerini, 10 yıl sonrasının uygulamalarını konuşuyor noktasına gelmemiz başlı başına önemli bir konu" dedi.

4 ana başlıkta sunulan raporlardaki istek ve temennilere tek tek cevap veren Mehdi Eker, çiftçi ve üreticilere yönelik müjde niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Eker, "Süt piyasa regülasyonu litre başına 90 kuruş olan referans fiyatı, yarın itibariyle 15 haziran 2013 tarihinden itibaren litre başına 95 kuruşa çıkarılmıştır. Hali hazırda kilogram başına ki, 50 kuruştu, 60 kuruş olarak düşünmüştük, zeytinyağı prim desteğini biz yüzde 40 artırıyoruz ve 70 kuruşa çıkarıyoruz. Hali hazırda dekara 50 lira olan organik tarım desteklerini yüzde 40 artırdık 70 liraya çıkardık dekar başına. Biz 2 milyonun üzerinde çiftçimize destekleme ödemesi yapacağız. özellikle prim ödemeleri yani pamuk yağlı tohumlar onların prim destekleri. Fındık, çay, süt tozu ve hayvan tazminatı ve aşı deste, balıkçı gemilerinin avcılıktan çekilmesiyle ilgili destek gibi AR_GE destekleri, kırsal kalkınma destekleri 2 milyar 72 milyon lira bu ay içerisinde çiftçinin cebine nakdi para girecek." dedi.