Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilere makine ve ekipman alımında sağlanan yüzde 50'lik hibe desteği için son başvuru tarihinin 3 Ağustos olduğunu bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ''in 3 Temmuz'da yayımlandığını hatırlattı.

Tarımsal faaliyetlere birçok açıdan katkı sağlayacağına inandıkları makine ve ekipman alımlarındaki hibe desteğini hem üreticiler hem de ülke açısından çok önemsediklerini belirten Bayraktar, hibe desteğiyle tarımda yeni teknolojilerin yaygınlaşacağını ve uluslararası alanda rekabet edilebilir düzeye çıkılacağını belirtti.

Üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili tebliği çerçevesinde 27 yatırım konusunda hibeden yararlanabileceklerini kaydeden Bayraktar, anıza doğrudan ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, balıkçı gemilerinde soğuk depo, biçerbağlar, Canlı balık nakil tankı, çeltik fide dikim makinesi, el traktörü, file sisteminin kurulması, gübre dağıtma makinesi, güneş kolektörü, mibzer, pamuk toplama makinesi, pancar söküm makinesi, patates söküm makinesi, pülverizatör, sap parçalama makinesi, sap toplamalı saman makinesi, silaj makinesi, sıra arası çapa makinesi, Su ürünlerinde buzlama makinesi, su ürünleri için kuluçka dolabı, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, tambur filtre, taş toplama makinesi, yem hazırlama makinesi ve Zeytin hasat makinesinin, yatırıma konu makine ve ekipmanlar olduğunu bildirdi.

Destekleme programının bütün illerde uygulanacağına işaret eden Bayraktar, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvurularının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini; son müracaat tarihinin ise 3 Ağustos 2012 olduğunu belirtti.

Daha önce hibe desteğinden yararlananların aynı yatırım konusunda başvuru yapamayacaklarına dikkati çeken Bayraktar, hibeye esas yatırım tutarının gerçek kişiler için mal başına 50 bin lirayı, tüzel kişiler için ise mal başına 100 bin lirayı geçemeyeceğini bildirdi. Bayraktar, süt üretici birliklerinin ise 100 bin liralık yatırım tutarı kadar birden fazla süt soğutma tankı alabileceklerini ifade etti.

Çiftçilerin herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları için müracaatlarını eksiksiz ve zamanında yapmalarının önemine değinen Bayraktar, hibe desteğinden yararlanmanın şartlarının, tam ve ayrıntılı olarak il proje yürütme birimlerinden öğrenilebileceğini,uygulama rehberi, başvuru formları ve bilgilendirici dokümanların il müdürlüklerinden sağlanabileceğini kaydetti.