Çinli işadamları, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ve Nevşehirli iş adamlarıyla buluştu.

Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ve beraberindeki heyet, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş , Meclis Başkanı Mehmet Havalı ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamında ziyaret etti.

Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki gıda ve tarım ürünleri dış ticaretinin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde bulunan Çin Halk Cumhuriyeti heyetini Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı salonunda ağırlayan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, Çinli konuklarına Nevşehir'de üretilen siyah kuru üzüm, kabak çekirdeği ve köftür ikram ettiler.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında gıda ve tarım ürünleri ticaretinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla ülkemize gelen Çin Ticaret heyeti ile Nevşehir Ticaret Borsasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, ilimizde bulunan Borsa üyesi gıda sektör yetkilileri katıldı. Çin Heyetine Patates, Kuru üzüm, Un ,Kabak Çekirdeği başta olmak üzere Nevşehir'in tarımsal sektörü ile ilgili tanıtıcı sunum ve bilgiler verildi.

Toplantıda, Nevşehir Ticaret Borsası ve Çin Tarım Heyeti arasında dostluk çerçevesinde, yatırım ve iş ilişkileri, üyeleri karşı tarafta yatırıma teşvik, üyeler arası ticari işbirliğini teşvik, önemli ekonomik faaliyetlere davet, karşılıklı girişimcileri bir araya getirme gibi maddeler görüşüldü.

Karşılıklı fikir alışverişi içinde geçen toplantı da Nevşehir'in başlıca ithal ürünleri arasında patates, Kabak çekirdeği, kuru üzüm, kuru fasulye , meyve ve sebzeler ile unlu mamuller olduğu ve Çin Halk Cumhuriyeti için Türk ürünlerinin önem arz ettiğini vurguladı.

Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ise, 8 kişilik bir heyetle geçen yıl gerçekleştirilen Antalya'daki G-20 Zirvesinin ardından Türkiye ile tarım alanında da üst düzeyde işbirliği yapılmasının planlandığını kaydetti.

Pekin'in 30 farklı dünya ülkesinden tarım ürünü ithal etmesine karşın bu ülkeler içerisinde bugüne kadar Türkiye'nin bulunmadığına vurgu yapan Yu Xi, tarım ürünleri konusunda bundan sonraki süreçte ciddi bir artışın yaşanmasını umut ettiklerini söyledi.

Türkiye'ye ilk defa geldiklerini belirten Zhang Yu Xi, Türkiye Allah'ın özenerek yarattığı güzel ülkelerden birisi. Biz burada daha önce görmediğimiz güzellikte bir çok şey gördük. Özellikle Kapadokya bölgesinde ki Kavak doğal soğuk hava depoları ve kayadan oyma odaları olan oteller bizi çok etkiledi.

Yaptığımız geziler sonucu Türkiye'den Çin'e Kiraz, Patates, Fındık, Antep Fıstığı, Limon gibi bir çok ürün ithal etmek için bu konu üzerine de Çin'nin Önde gelen İhracatçılarının bu heyet içerisinde olduğunu söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş, Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ve Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi konumunda bulunan Çin Halk Cumhuriyetini Nevşehir Ticaret Borsası olarak yakından izlemekteyiz. Son zamanlarda Çin’in ihracat ve ithalatında önemli artışlar oluşmuştur. Gelişen tüketici bilinci nedeni ithal ürünler pazarda tercih edilmeye başlaması Türk ihraç ürünlerinin de bu pazarda şansı olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte yakın temaslarımız ilerleyen zamanlarda da devam edecektir. Oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm toplantımızın ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum dedi.

Toplantı daha sonra Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ve beraberindeki heyet ve Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ve Yönetim Kurulu üyelerinin karşılıklı fikir alış verişi ile devam etti.

Çin Halk Cumhuriyeti gıda ve tarım ürünleri pazarlama derneği yönetim kurulu başkanı ve beraberindeki heyetle iki ülke arasında ihtiyaç duydukları ürünlerin üretimi ve ticareti ile ilgili soru- cevaplı bir görüşme yapıldı.Toplantıda, iki ülke arasında doğrudan ticaret yapılması ve geliştirilmesi taraflarca uygun görüldü.

Toplantı sonrasında Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, günün anısına Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi'ye Kapadokya yöresine özel çini bir tabak hediye etti.