Limon Mersin ve ilçelerinden gelirken, patates yakın çevreden Niğde ve Nevşehir çevresinden getirilmekte. Bunun yanında Sivas çevresinden patates tohumu üretimi yapan firmalar tohumluk patatesleri Kavak kasabasında oluşturdukları 4 ayrı depoda muhafaza etmekte. Tohumculuk yapan bir firmanın depolarında yaptığımız incelemede 40.000m2 kapalı alanı ve 25.000 m2 açık alanı olduğu görüldü.

Patates hammaddesine dayalı gıda sanayisinin patatesi yılın her döneminde kullanmaya ihtiyaç duyması depoculuk faaliyetlerinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu firmaya ait depolar yıllık 100 bin ton ürün kapasitesinde.  Depoların ortalama nem oranları %97-99 arasında değiştiği nem oranın yüksek olmasının ideal olduğu biliniyor. Nem oranı yüksek depolarda ürünlerin çürüme ve bozulmasının geç olduğu vurgulanıyor.
Aynı zamanda depoları iç sıcaklık değerleri de çok önemli. Ürünlerin uzun süre bozulmadan saklanabilmesini direk etkilemekte. Yer altı doğal depolarda ısı kışın 3 C° -7 C°, arasında değişirken, yaz aylarında bu sıcaklık 7C° -12 C°’yi bulmakta. Yaz aylarında deponun kapıları ve havalandırmalar açılarak içerideki nem oranının katkısıyla doğal yollardan soğutma yapılmaya çalışılmakta.
Ürünlerin depolanma dönemlerine bakacak olursak limon ocak ve şubat aylarında Mersin, Tarsus, Erdemli, Silifke ve yakın çevresinden getirilerek Kavak ve Ortahisar’daki depolarda saklanıyor. Nisan ayında çıkarılmaya başlanmakta ve ekim ayına kadar saklanma devam ederek ihtiyaç oranına göre çıkarılarak pazara sürülmekte. 
Patates ise limon çıkarıldıktan sonra yani ekim ayında depolara konulmakta ve mart ayına kadar saklama işlemi devam etmekte. Bu saklama bir nevi tonlarca olan patatesi dondurucu soğuktan ve nem oranı yüksek olan depolarda muhafaza etmek.
Depoculuk faaliyetleri Kavak ve Ortahisar yakın çevresinde önemli bir ekonomik faaliyet olarak görülüyor. Yaklaşık yılda 10 bin tır bu depolara yük indirip bindirmekte. Çevre yerleşmelerden gelen işçiler depolarda çalışma ve istihdam imkanı bulmakta.
Depolarda yapılan incelemelerde sorun olarak gördüğümüz unsurlar şunlar. Depolar kazılırken volkanik kayaçlardan ve tüflerden oluşan malzeme yakın bulunan boş alanlara dökülmekte ve rüzgar erezyonuna neden olmakta. Depolara ulaşım zor şartlarda sağlanmakta. Arazi yolları kullanılarak gidilebilmekte. Yolların iyileştirilmesi ulaşım imkanını arttıracak. 
Depoların oluşturulması Kavak ve Ortahisar kasabalarında tarımsal faaliyetleri ve konut alanlarının gelişim yönünü sınırlandırmakta. Çünkü depoların üzerinde ikincil bir ekonomik faaliyet yapma imkanı olmamakta veya sınırlı olmakta. 
Depolar yöre insanları tarafından ustalara kazdırılmakta. Projelendirilerek sahanın etütleri yapılarak bir plan dahilin de uygulanması ve ruhsatlandırılması önemli bir ekonomik faaliyet olan Doğal Soğutmalı, yer altı depolarının önemini ve verimini daha da arttıracağı belirtiliyor.