DERSİAD Nevşehir şubesi adına Genel Sekreter Av. Mehmet Yücel şu açıklamalarda bulundu: 

EKONOMİK SAVAŞTA DEVLETİMİN YANINDAYIM... 

1-) KUDÜS VE FİLİSTİN DAVASI

ABD’nin bütün baskılarına rağmen Türkiye Gazze ve Kudüs konularında net ve dik bir duruş sergilemiştir. ABD’nin ve Trump’un dünyadaki en önemli müttefiki İsrail. ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak ilan ettiğini açıklamasına en sert tepkiyi Türkiye verdi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın öncülüğünde toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ABD’nin Kudüs kararının tanınmaması için karar aldı. Ankara’nın Filistin davasına sahip çıkması ABD ve İsrail’i rahatsız etti.

2-) İRAN AMBARGOSU

ABD’nin İran’a karşı almış olduğu mafyavari ve tek taraflı yaptırımlarına karşı durmuş ve buna prim tanımamıştır. İran’a karşı yaptırım uygulayan ABD bu yaptırımlar kapsamında Türkiye ve diğer ülkelerden İran’la ticaret yapmamalarını istedi. Ancak; Türkiye en büyük doğalgaz tedarikçisi olan komşusunun yanında yer aldı. Trump Yönetimi İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeden önce, Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak ve gözdağı vermek için Halkbank davasını tezgahladı ve senaryo bir yargılama sonucunda haksız yere Halkbank eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’yı 32 ay hapis cezasına çarptırdı.

3-) TERÖR DEVLETİ

TSK, Suriye’de operasyon düzenleyerek PKK/YPG’ye terör koridoru açmasını engelledi. ABD, Orta Doğu petrolünü bölge ülkelerinden herhangi birine bağlı kalmadan kullanabilmek için kendi çıkarları doğrultusunda faaliyetler yürütüyor. Suriye iç savaşıyla birlikte mevcut enerji koridorlarını çeşitlendirmek için Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti kurma girişiminde bulundu. Bu amaçla Türkiye’nin ABD çıkarları doğrultusunda hareket etmesini ve kurulacak PKK güdümündeki terör örgütüne ses çıkarmamasını istiyordu. Ancak Türk Ordusu ABD’nin Cerablus ve Afrin’de bu hain emellere ulaşmasına izin vermedi. 

4-) RAHİP BRUNSON VE DİĞER CASUSLAR

15 Temmuz darbe girişimi sonrası casusluk iddiasıyla bazı ABD vatandaşları gözaltına alındı. Bu sebeple ABD yönetimi Türkiye’nin yargı bağımsızlığına saygı duymayarak, Türk Yönetiminin yargıya müdahale ederek kendi vatandaşlarının salınmasını istedi. Ancak; bu haksız talebinin de karşılığını alamadı.

5-) S-400 SAVUNMA SİSTEMLERİ ANLAŞMASI

Türkiye Rusya ile yapılan anlaşmaya göre nükleer santral inşa ediyor. Yine bu ülkeden S-400 savunma sistemi alıyor. Türkiye’nin nükleer santralleri Rusya ile yapacak olması, her fırsatta Rusya’ya ambargo tehditi savuran Washington’u rahatsız etti. Bu gelişmeler üzerine Türkiye’nin parasını dahi ödemiş olduğu yeni nesil F-35 savaş uçaklarını vermeme kararı aldılar.

6-) ASTANA SÜRECİ̇ 

2016 yılında Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana Sürecini başlatmasının ardından Suriye’de ateşkes ilan edildi. 8’nci toplantıya kadar gözlemci gönderen ABD son iki toplantıya katılmadı. 3 devlet gerçekleştirilen toplantılardan olumlu sonuçlar elde edince, Suriye meselesini çözemeyen veya çözmek istemeyen ABD Yönetimi bu durumdan rahatsız oldu.

7-) ENERJİ SAVAŞI

Doğu Akdeniz’de yaklaşık olarak 3 trilyon dolarlık doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Yunanistan ve Rumlar Türkiye’ye karşı İsrail’le anlaştı. Bölgeden çıkarılacak doğalgaz ve petrolün boru hattı projesiyle Avrupa’ya taşınmasına karar verdiler. Rumlar ve İsrail’in haksız doğalgaz ve petrol arama çabalarına Ankara’nın sert tepki göstermesi Washington Yönetimini rahatsız eden bir başka konu oldu.

8 -) YERLİ PARA ATAĞI

ABD’nin dünya üzerinde kurduğu dolar hegemonyası sayesinde karşılıksız para basma ve ekonomik manipülasyonlar yaparak finans sistemini yönetebiliyor. Türkiye ABD’nin ekonomik manipülasyonlarını sınırlandırmak için birçok ülkeyle yerli para birimi üzerinden ticaret girişiminde bulunuyor. Tabii ki ABD’de bu durumu kendi çıkarları için ciddi bir risk olarak görüyor.

9-) SONUÇ

Yukarıda tüm anlatılanlar gösteriyor ki; mesele Rahip Brunson meselesi değil. Mesele Türkiye’nin ve hatta tüm dünyanın bağımsızlık meselesidir. Bu bir statükoya başkaldırıdır. Dünyanın beşten büyük olduğunu ispat çabalarıdır. 

Bu nedenle her daim Devletiminizin haklı davasının yanında yer almalı ve ABD ve yandaş Devletlerin dünyayı kendi çıkarları uğruna istedikleri biçime sokma çabalarına boyun eğmemeliyiz. 

Bu uğurda da her zamankinden daha çok çalışmalı ve uyanık olmalıyız.

Unutmayalım ki, biz mücadele ettiğimiz sürece de Allah bizimle beraberdir.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşaallah...