Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göre kasabasının eski Belediye Başkanlarından Ali Kılıç , Spor il müdürlüğünden emekli olduktan sonra kasabasında modern bir keçi çiftliği kurdu.

Keçi sütü ve keçi peyniri üretecek...600 metrekarelik kapalı gezinti alanları dahil 1.000m² lik bir yaşam alanında halep,malta ve saanen keçisi yetiştiren 50 yaşındaki Ali Kılıç, Göre kasabasında inşa ettiği ilk modern tesisle örnek oldu. Geçen yıl 70 oğlakla başladığını, şu an 100 keçi ve 80 oğlağı olduğunu belirten Kılıç, "Önümüzdeki 4-5 ay sonra 180 başlık sürüden keçi başına en az 2 kilo süt almayı bekliyorum" dedi.

Anne sütünden sonra en yararlı süt olarak bilinen Keçi sütü için keçi yetiştiriciliğinin çocukluğundan beri hayali olduğunu anlatan Kılıç, emekli olduktan sonra hayalini gerçekleştirme imkanı bulduğunu söyledi. Eski Göre Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Zana keçisinin verimi yüksek. Çok iyi bakım yapılırsa beş ile sekiz kilo arasında süt alınabiliyor. Yüz tane verimli zana keçim var. Oğlaklarla beraber toplam iki yüze yakın hayvan bakıyoruz.Keçilerimiz Diğer keçilerden farklı bir hayvan ve doğa dostudur. Hiçbir teşvik ve prim almadım. Devlet desteği de yok. Kendi imkanlarımla sevdiğim bir işi yapıyorum. Kasabamız Göre de bulunan mandıraların yer aldığı alanda modern bir tesis kurduk. Çalışan hanımlarımız çok memnunlar, çobanımız için ayrı yer yaptık. Tertemiz bir ortamda kalıyor. Plazma televizyondan uydu yayınına kadar her şeyi var. Kendisi de çok memnun. İlk defa böyle bir tesis gördüğünü ve ömür boyu yanımda çalışmak istediğini söyledi. Çalışanlarımızla da aile gibi olduk. Şevkle ve özenle çalışıyorlar. Yaptığım tesis ilimizede örnek olacak. Gelip görmek isteyen herkese kapımız açık" dedi.

Keçi Sütü Faydaları

1-     Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir.

2-     Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolaydır.

3-     Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1, B2 vitamin içeriği yararlı olmaktadır.

4-     Keçi sütünün kolay hazmı bebeklerde normal olarak zaten zor olan sindirim işlemi ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır.


5-     İlaçların kullanılmasını gerektiren hazım sorunlarında ve peptik ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek “buffer” özelliği yarar sağlar.

6-     Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, ülkemizi gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar.

7-     Özellikle bebeklerde sok görülen ve ani ölümlere de neden olan olabilen inek sütü ve ürünlerine olanalerjik durum keçi sütleri için geçerli değildir. Bu nedenle keçi sütü ve mamulleri bu gibi kişilerin beslenmesinde yardımcı olabilir.

8-     Keçi sütü bileşimi, bebek beslenmesinde sulandırılarak verildiğinde inek sütünden daha fazla olarak anne sütüne benzer yapıdadır.

9-     Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde keçi sütünden yapılan mamuller özel sağlık dükkanlarında (Health Shop) özel fiyatlarla satılmaktadır.

10- Keçi sütü genellikle diğer sütlerden daha az mikroorganizma içerir. Ayrıca kokusuz ve beğenilen özellikte keçi sütü üretilebilir ve üstün nitelikli değerli süt ürünlerine işlenebilir.

Semih Keçi Çiftliği

Tel    : +90(532) 332 18 90
Web : http://www.semihkeciciftligi.com/