Esnaf ve Sanatkarlar Derneği(ESDER) üyeleri Nevşehir Kozaklı'da bir araya gelerek 'Yenilikçi Yöntemlerle Esnaf ve Sanatkarların Güçlendirilmesi' konusunu konuştu. Kayıtsızlarla birlikte yaklaşık 5 milyon esnafın varlığına dikkat çekilen toplantıda Esnaf Bakanlığı kurulması talep edildi. Üniversitelerle ortak çalışma yapılmasına duyulan ihtiyaç dile getirilirken, esnafın yetiştirecek çırak bulamadığı da anlatıldı.

 

Dernek Başkanı Mahmut Çelikus,"Globalleşen ve bir köye dönen dünyada esnafımızda gelişmelere açık olmalı ve kendisini yenilemesini bilmeli. Hükümetler büyük sanayici ve işletmecilere izin verirken, küçük esnafı koruyacak adımlarda atmalı" dedi. Türkiye genelinde 29 şubesi bulunan ESDER üyelerinin tamamına yakının katılımıyla gerçekleşen toplantı Kozaklı Diva İsib'de yapıldı. Dernek Başkanı Mahmut Çelikus'un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda yenilenmenin önemine vurgu yapıldı. Esnaf ve Sanatkarın son 20 yılda gerek ekonomik gelişme, gerekse teknolojinin ilerlemesi nedeniyle zor anlar yaşadığına dikkat çekilirken, büyükşehirlerde açılan Alışveriş Merkezlerinin mahalle aralarında ve küçük çaplı sanayi alanlarında çalışan esnafı zor durumda bıraktığı vurgulandı. Bunun aşılması için esnafın kendi arasında ortak strateji ile mesleğini devam ettirecek yöntemler bulması gerektiği anlatıldı.Başkan Mahmut Çelikus konuşmasına "Buraya dert yanmaya değil, çözüm üretmeye geldik. Yeni gelişen teknolojinin eğitimini alacaksınız. Yeni fikirlerle mevcut mesleğini farklı şekillerde icra ederek yenilikçi olabilirsiniz" şeklinde konuştu. Toplantıdan çıkacak sonuçlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Kasım ayında yapılacak olan esnaf şurasında dile getirilecek.

 

ESNAF BAKANLIĞI İSTEDİLER

 

Kayıtsızlarla birlikte yaklaşık 5 milyon esnafın varlığına dikkat çekilen toplantıda Esnaf Bakanlığı kurulması talep edildi. Üniversitelerle ortak çalışma yapılmasına duyulan ihtiyaç dile getirilirken, esnafın yetiştirecek çırak bulamadığı da anlatıldı.

 

İstanbul Fatih Şube Başkanı Eşref Küçükateş,arı gibi çalışmak zorunda olduklarını anlatarak,"Yenilikçilik, hepimiz için önemli. Teknolojik gelişmelere açık olunmalı ve internet bu konuda etkin kullanılabilir. Her ay yüzde 9 oranında artan e-ticareti kullanmak lazım. Teknolojiye ayak uydurursan ayaktasın. Değilsen yok olur gidersin. "dedi.

 

Toplantıda söz alan Mersin, İzmir şube başkanları esnafın temel problemlerinin çözülmesinin birlik ve beraberlikten ortak akıl üretmekten geçtiğine dikkati çekti.