Geçtiğimiz sene fiyatının yüksek olması nedeniyle zaman zaman ithal edilmesi bile gündeme gelen patateste güz hasadının tamamlanması ile fiyatlar bu yıl taban yaptı.

Geçen sene Pazar tezgahlarında kilosu 5 TL’ye kadar yükselen patates bu yıl 75 Kuruş ile 1 TL arasında satılmaya başlandı. Üreticiler fiyatların düşüklüğünden dert yanarken, tüketiciler ise durumdan memnun.

Yemeğinden salatasına, kızartmasından böreğine kadar mutfakların vazgeçilmezi patatesi herkesin severek tükettiğini ve yılın her mevsimi tüketilen güzide bir yiyecek olduğunu belirten Aydın Acarlarlı üretici ve pazarcılardan Olgun Yavuz, üreticinin bu yıl geçen yılı aradığını, tüketicinin ise bu yıl sevindiğini söyledi. Patatesin aslında gariban dostu bir yiyecek olduğunu ancak geçen yıl yüksek fiyatı nedeniyle lüks tüketim maddesi haline geldiğini belirten Olgun Yavuz, “Geçen yıl Pazar tezgahında patatesin kilogram fiyatı 5 TL’ye kadar yükseldi. Tabi vatandaş da fiyatı nedeniyle doya doya patates yiyemedi. Bu yıl fiyatlar 75 kuruş ile 1.5 TL’ye kadar düştü. İsteyen istediği kadar patates alıp yiyor.

“EKİM ALANI VE ÜRETİM ARTTI FİYATLAR DÜŞTÜ”

Geçen yıl patates fiyatlarındaki yüksekliğin ardından bu yıl ülke genelinde patates ekiminin yaklaşık yüzde yüz arttığını belirten pazarcı Olgun Yavuz, “Türkiye’de pek çok yerde toprak ve iklim patates üretimine uygun. Ekim alanının fazlalaşması patates fiyatını düşürdü. Bu durum üreticiyi üzerken tüketiciyi sevindirdi. Patatesin tek güzelliği depolanıyor olabilmesi. Acilen tüketilmesi gereken bir ürün olsa üretici daha da perişan olur” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet