AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, "Patates İhracatçımızın Beklentilerini Karşılıyoruz" dedi.

Patates üreticisine ihracat müjdesi!

İşte Nevşehir Milletvekili  Ebubekir Gizligider 'in Patates Hakkında ki Açıklaması;

Biz, Nevşehir Milletvekilleri olarak geçtiğimiz hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcımız ve bakanlık bürokratlarıyla yaptığımız toplantı patates ihracatçılarımızın bizlere ilettiği taleplerinin olumlu olarak karşılanmasıyla neticelenmiştir. Bu kararların ardından ihracatın artacağı ve hızlanacağı, bağlı olarak da patates fiyatının yükseleceğini öngörüyor ve bekliyoruz.

Buna göre patates ihracatçımızın en büyük şikâyetlerinden biri olan analiz maliyetini düşürüyoruz. Numune başı yaklaşık 500 TL’ye dek ulaşan bu maliyeti tavan ücret uygulamasıyla en fazla 100 TL olacak şekilde sınırlıyoruz.

Yine ihracatçımızın Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarını kullanma tahdidi sebebiyle 15-20 günü bulan analiz rapor neticeleri ihracatımızı yavaşlatmaktayken bu süreyi birkaç güne indirebilmek için Adana ve Mersin Gıda Kontrol Laboratuvarlarını da artık Nevşehirli patates ihracatçılarının kullanımına açıyoruz. Bu hususta asıl amacımız; ürettiğinden çok daha fazlasını doğal depoların da merkezi olması sebebiyle Nevşehir’de Gıda Kontrol Laboratuvarı kurmaktır. Bu konudaki teknik personel ve diğer noksanları da en kısa sürede tamamlayıp önümüzdeki sezonda şehrimizde bu hizmeti sunmaya gayret edeceğiz.

Patates ihracatındaki en önemli taleplerden biri olan Suriye’ye patates ihracatında yıl sonuna dek analiz mecburiyetini de ortadan kaldırıyoruz. Zira Suriye’de meşru bir hükümet veya yönetim kalmamış olup bu konuda bir muhatap da mevcut değildir.

Bakanlığımızın yıllardır üzerinde çalıştığı ve 2017 yılı itibariyle geçilecek olan “Havza Bazlı Milli Tarımı Destekleme Modelinin” en önemli ürünlerimizden olan patates ekimine de bir düzen getireceği ve altmışı aşkın vilayette ekilen bu stratejik ürünün yerini başka ürünlerin desteklenmesi sebebiyle bölgemizde ve ülkemizdeki değerinin artacağını değerlendiriyoruz. Nevşehir milletvekilleri olarak çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz, destekleri için Tarım Bakan ve Bakan Yardımcımıza ve bakanlık yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.