13.12.2010 tarihli ve 27610 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak 17.12.2010 tarihinde yayınlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile 27.12.2010 tarihinde yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları yönetmeliği kapsamında, hayvansal gıda üreten işletmelerin( et,süt,yumurta,su ürünleri vb),  işletmelerini Onay alacak hale getirmeleri için tanınan süre 31.12.2012 tarihinde sona eriyor. Ancak, işletmelerin tesisleri ile ilgili makul ve uygulanabilir bir modernizasyon planı sunmaları halinde bu süre, 31.12.2013 tarihine kadar uzatılabilecek.

 

Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin 12 maddesini “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslı oluşturmakta ve bu faslın müzakereleri Bakanlığımızın koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Bu kapsamdaki en önemli başlıklardan birini gıda işletmelerinin AB mevzuatına uygun üretim yapmalarını sağlayacak çalışmaların yapılması oluşmaktadır.Bunun da yolu,mevcut işletmelerin yukarıda sayılan mevzuat kapsamında uygulanacak modernizasyon yatırımları ile AB standartlarına ulaştırılmasından geçmektedir.

 

           Modernizasyonun tanımını şöyle yapmak  mümkündür. Modernizasyon; AB ve diğer ticaret ortaklarının gıda güvenirliği ve çevre ile ilgili gerekliliklerine uyan ve aynı zamanda yurtiçi talebi de karşılayan, katma değerli, kaliteli gıda ürünlerini sağlayan,uluslararası rekabet gücüne sahip, piyasa odaklı gıda işletmelerinden oluşan sağlam bir  gıda işletme sektörünün geliştirilmesi ve yüksek düzeyde gıda kalitesi ile gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik düzeltmelerin yapılmasıdır.

 

          Bu çapta bir modernizasyonun yapılabilmesi için de, ilgili mevzuatın titizlikle ve ciddiyetle uygulanmasının gerektiği de aşikardır.

 

          Ülkemizdeki gıda işletmelerindeki eksiklikler, 5 başlık altına toplanabilir:

 

a) Proses ve prosedürle ilgili eksiklikler

b) Kalitesiz ve yeterli olmayan ekipmanın kullanılması

c) Bina yerleşim planlarının ve fiziki koşullarının yetersizliği

d) Personel Eğitimi

e) Bilgi ve motivasyon eksikliği

 

         İşte bütün bu eksikliklerin giderilerek, işletmenin yukarıda yazılan şartlara ulaştırılabilmesi için her işletmenin kendi tespit ettiği eksikliklere dayalı ve kendilerine özgü modernizasyon öngörülerini ve yapılacak yatırımın başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren çalışma takvimlerini de içeren modernizasyon planlarını, 31.12.2012 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze teslim etmeleri gerekmektedir. Modernizasyon planı mutlaka AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmiş mevzuat hükümlerine göre yapılmalı, işletmenin mevcut ve gelecekte kullanacağı muhtemel kapasiteler, hammadde tedarik zincirindeki ihtiyaçlar, gıda güvenilirliği ve çevre gereklilikleri göz ardı edilmemeli, zaman çizelgesi, finansal kaynaklar, kabul edilen yasal önlemler, insan kaynakları gibi hususlar dikkate alınmalıdır.21 Kasım  2012