Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ödül töreni iş dünyasının yeni anayasa talebine sahne oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hükümete “Yeni anayasayı değiştirin, sistemi yapılandırın, önümüzü açın” çağrısında bulundu. Gümrük ve Sanayi Bakanı Hayati Yazıcı ise yeni anayasa talebine “Hiç kimse bundan kaçamaz.” karşılığını verdi.

İş Dünyası Yeni Anayasa İstedi, Bakan Yazıcı 'Kaçamayız' Dedi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ödül töreni iş dünyasının yeni anayasa talebine sahne oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hükümete “Yeni anayasayı değiştirin, sistemi yapılandırın, önümüzü açın” çağrısında bulundu. Gümrük ve Sanayi Bakanı Hayati Yazıcı ise yeni anayasa talebine “Hiç kimse bundan kaçamaz.” karşılığını verdi.

 

        Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) vergi rekortmenlerini, en fazla döviz kazandıranları, SGK’ya en çok prim ödeyenleri, Türkiye’nin ilk ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firmaları ve kişileri ödüllendirdi. ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘2012 Geleneksel Ödül Töreni’ne, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, davetliler ve çok sayıda iş adamı katıldı.

 

        Türkiye’nin ilk yüz ve uzuv nakillerini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’a da özel ödül verilen törende konuşan Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu kabul etti. Türkiye’de bugüne olağan üstü şartlarda ve darbe dönemlerinde olmak üzere beş kez anayasa yapıldığını, milletin ilk kez bu hukuksal metne imza atma hakkı yakaladığını belirten Yazıcı, “Bunu bu Meclis yapması lazım. Hiç kimse bundan kaçamaz. Güzel metinler yazmak yeterli değil. Kafalarımızı değiştirmemiz lazım.” dedi. Ülke olarak en büyük zenginliklerinin ‘sevgi ve kardeşlik’ olduğuna değinen Yazıcı, “Bunda cömert davranalım cimri olmayalım. Diyalog kanallarımız açık olsun.” tavsiyesinde bulundu.

 

        YENİ ANAYASAYI YAPIN, SISTEMI YAPILANDIRIN, ÖNÜMÜZ AÇILSIN

 

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetten sistemi yeniden inşaa etmesini istedi. Sistemin inşasının temelden başlaması gerektiğini, temelin de yeni anayasa olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Başta anayasa olmak üzere sistemi yeniden yapılandırmak lazım. Bunları yaparsak Türkiye olarak önümüzde kimse duramaz. Bugüne kadar karşılaşmadığım hiçbir millet kalmadı. Hiçbiri benden daha akıllı, daha zeki değil. Bütün mesele, sistemin bizim önümüzü açması lazım. Rahmetli Özal 80’de nasıl açtı, şimdi de yeni anayasayla sistemin önünün açılması lazım.”

 

 

 

 

Efsane başkanlar ’TOBB’dan değişiyor

TOBB Kanunu’ndaki iki dönem sınırına takılan birçok oda ve borsa başkanı görevlerini devretmeye hazırlanıyor. Bunlar arasında Celal Sönmez, Rıza Aydın ve Metin Anıl gibi önemli isimler de var. Şimdi gözler iptal başvurusu yapılan Anayasa Mahkemesi’nde…

Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda seçimler için geri sayım başladı. Yeni dönem için kulis çalışmaları hızlanırken, Bursa’daki oda ve borsaların efsane başkanları da görevlerini devretmeye hazırlanıyor.

 

TOBB Kanunu’nda yer alan ’üst üste iki dönem başkanlık yapmış olanlar bir dönem ara vermeden tekrar aynı göreve seçilemezler’ şeklindeki kanun hükmü şubat ya da mart ayında gerçekleştirilecek seçimlerde uygulanacak. Buna göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok isim yeniden aday olamayacak.

 

BURSA’DA 5 İSİM VAR

 

Bursa’da TOBB’a bağlı 13 oda ve borsada uzun yıllardır başkan olan 5 isim yeni dönemde aynı görevi üstlenemeyecek. Bu isimler arasında BTSO Başkanı Celal Sönmez, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Rıza Aydın, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Akıt, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ve Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı bulunuyor.

 

BİR DEVİR KAPANIYOR

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) Celal Sönmez’in görevini devretmesi bir devrin kapanması anlamını taşıyor. 1972-1995 yılları arasında başkanlık yapan merhum Ali Osman Sönmez’in ardından başkanlık koltuğuna oturan Celal Sönmez, 1995’ten bu yana görevini sürdürüyor. Sönmez, bu yılın başında yaptığı açıklamada tüm kamu görevlerinden çekileceğini söylemişti.

 

39 YILLIK BAŞKAN GİDİYOR

 

Bursa Ticaret Borsası’nın 39 yıllık efsane Başkanı Rıza Aydın da, yasaya takılan isimler arasında yer alıyor. Aydın, neredeyse bir ömür süren başkanlık görevini yeni dönemde bırakmak durumunda kalacak. Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1987 yılından bu yana başkan olan Kemal Akıt ile İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda yine aynı tarihte göreve başlayan Metin Anıl da 2013’te başkanlık yapamayacak isimler arasında yer alıyor. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2005’te başkan olan Özer Matlı da yasaya takılan isimlerden…

 

GÖZLER ANAYASA MAHKEMESİ’NDE

 

Anayasa Mahkemesi, 5174 sayılı TOBB Kanunu’ndaki ‘İki dönem yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapanlar iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar seçilemez’ hükmünün iptali için Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazın yerinde olup olmadığına karar vermek için konuyu geçtiğimiz günlerde gündemine almıştı. Mahkemenin vereceği karar, Türkiye genelinde 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarının yarıdan fazlasını yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle birçok işadamının gözü kulağı Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararda. Mahkeme itirazı yerinde bulursa eski başkanların yeni dönemde de adaylıkları için hiçbir engel olmayacak.

 

SEÇİMLER ERTELENMİŞTİ

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın oda ve borsalardaki meslek komitelerini Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflanması’na (NACE) yönelik yeniden tanımlama projesi nedeniyle bu yıl ekim-kasım aylarında yapılması planlanan oda seçimleri, 2013 yılının Şubat-Mart aylarına ertelenmişti. TOBB yönetiminin seçimlerinin de mayıs ayında yapılmasına karar verilmişti.

 

BELİRSİZLİK VAR

 

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Rıza Aydın, seçim için altyapının henüz hazır olmadığını ileri sürdü. Şirketlerin faaliyet alanlarına göre kodlama işleminin sürdüğünü ifade eden Aydın, ’’NACE ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Kimse henüz grubunu bilmiyor. Seçim prosedürü şartlara göre yürür. Ancak belirsizlikler var. Önce kodlamaların tamamlanması gerekiyor’’ diye konuştu.

 

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARINA GÖRE YOL ALACAĞIZ

 

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla yol haritasını belirleyeceklerini söyledi. Anıl, 25 yıldır Başkanlık yaptığını, 30 yıldır da Oda’ya farklı görevlerde hizmet verdiğini hatırlatarak, ’’30 yıllık yürüyüşümüzü ekibimizle birlikte yaptık. Bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre yol alacağız. Karara göre ya ekibimizden bir arkadaşımız başkan olur ya da yolumuza devam ederiz’’ dedi.