Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Nevşehir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Nevşehir İş Dünyası Buluşması, Başbakan Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Nevşehir İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyümede ilk 9 ay itibariyle, yüzde 7,4 gibi müthiş bir performansa ulaştığını, bu başarılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın büyük payı olduğunu söyledi.​
 
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Başbakan Yıldırım’ın her meselede özel sektörün yanında ve özel sektörün tüm sorunlarına vakıf olduğunu belirtti.
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın iş dünyası dostu yaklaşımı ve vizyonu ile pek çok olumlu icraatın hayata geçmesini sağladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “En büyük sıkıntımız finansman alanındaydı. Hatırlarsanız geçen sene bu zamanlarda, bankaların kredilerde nasıl sıkıntı çıkardığından yakınıyorduk. Sayın Başbakanımızın liderliğinde hükümetimiz, bizlerle istişare ederek 3 önemli adımın atılmasını sağladı.
 
Önce TOBB Nefes Kredisini çıkardık. Yıllık yüzde 9,90 faizle, yani piyasadaki en düşük oranla, üyelerimizin kredi kullanmasını sağladık. Nevşehir Odamız-Borsamız ile Ürgüp Odamız da, ellerindeki tüm kaynakları seferber ettiler. Sonra KOSGEB, sıfır faizli işletme kredisi verdi. Arkasından da Kredi Garanti Fonu’na, hükümetimizce tarihi bir destek sağlandı. Bu 3 kanaldan tam 653 bin firmamız faydalandı, 232 milyar lira kredi kullandılar. Yani Türkiye genelinde her 2 üyemizden 1’ine, ucuz finansman temin etmiş olduk”.
 
-1,5 milyon ilave istihdam
 
Finansmandan sonra en büyük sıkıntının istihdam üzerindeki yükler olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istihdam seferberliği başlattık. Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz, burada da inisiyatif aldı ve tarihi destekler verdiler. 81 ildeki Odalarımız ve Borsalarımız da aktif bir şekilde çalıştı. Böylece kamu ve özel sektör birlikte müthiş bir başarı elde ettik. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık” dedi.
 
Yatırım ortamıyla ilgili dile getirdikleri pek çok sıkıntının çözüldüğünü vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Mesela sanayi elektriğindeki TRT payı gibi, anlamsız ama ciddi yükler altındaydık. Bunu yıllardır hep dile getirmiş, kalkmasını istemiştik. Bu konu da nihayet halledildi. Üzerimizden önemli bir maliyet unsuru daha kalktı. Damga vergisi ve Emlak vergisi yükleri vardı. Üretim Reform Paketiyle birlikte, bunlar da, çok büyük ölçüde hafifletildiler. Sadece TRT payı, emlak vergisi ve damga vergisi indirimleriyle, sanayicimiz üzerinden, 2017’de, 1 milyar liraya yakın mali yük kaldırılmış oldu. Böylece özel sektörün yatırımları yeniden hız kazandı. Son 2 yılın en güçlü yatırım artışı, geçtiğimiz 3 ayda yaşandı. Geçen seneye göre 55 milyar lira daha fazla yatırım yapıldı” ifadelerini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlu, tüm bunlar sayesinde Türkiye’nin büyümede ilk 9 ay itibariyle, yüzde 7,4 gibi müthiş bir performansa ulaştığını, bu başarılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın büyük payı olduğunu söyledi.
 
-Nevşehir’in beklentileri
 
Nevşehir için önem taşıyan konulara da değinen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Türk Hava Yolları’nın, İzmir-Nevşehir ve Antalya-Nevşehir seferlerinin açılması Nevşehir’in turizm potansiyeli açısından çok önemli. Uçak başına 6 bin dolar turizm teşviki 2017 sonunda bitti. Bu teşvikin 2018 yılında da devam etmesini bekliyoruz.
 
Antalya-Konya-Kapadokya hızlı tren hattı için de, sizden bir müjde bekliyoruz. Zira Antalya-Konya-Nevşehir-Kayseri koridorunu, hızlı trenle birbirine bağlamanın, hem turizmde hem de ticarette, ne kadar büyük bir anlamı olduğunu, en iyi siz biliyorsunuz.
 
Nevşehir aynı zamanda, Anadolu’nun tarımsal üretim lideri şehirlerinden biri. Ama bu konuda ciddi sıkıntılarımız var. Kuru fasulye ithalatındaki gümrük oranı sıfırlandı. Üretici ve tüccarlar mağdur oldu. Gümrük vergisinin tekrar uygulanmasını talep ediyor Nevşehir. Patates ihracatını desteklemek için de, DFİF’ten teşvik verilmesini bekliyoruz.
 
Bir önemli konu da, Nevşehir Islah OSB’nin durumu. Burada 70 yatırımcımız, fabrikalarımız var. Bugüne kadar devletten bir katkı da almadık. Ama şimdi doğalgazın buraya ulaştırılması için destek bekliyoruz. Sizin desteğiniz ve talimatınızla, buradaki sıkıntıyı aşarız. Böylece Nevşehir, tarımı, turizmi ve sanayisiyle, Anadolu’nun parlayan yıldızı olur. Türkiye ekonomisine de, çok daha büyük katkı verir hale gelir”.