Niğde Üniversitesi, Niğde Valiliği ve Niğde Tarım Platformu tarafından düzenlenen “İç Anadolu Bölgesi 1.Tarım ve Gıda Kongresi”, gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.


Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Murat Alp ve Prof. Dr. Metin Yıldırım, Genel Sekreter   Doç. Dr. Ethem Akyol, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel, çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde üniversitemizin tanıtım filmi gösterildi.

Program kongre başkanı Prof. Dr. Metin Yıldırım’ın açılış konuşmalarıyla devam etti. Ülkelerin kalkınmasının en önemli yapı taşlarından birinin tarım olduğunu ve tarımın da insanların gıda gereksinimini karşılamak, sanayiye hammadde sağlamak gibi hayati işlevlerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldırım; “Nüfus artışına ve teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumun gün geçtikçe artan ve değişen ihtiyaçlarına cevap vermek için de tarım bilimi de değişim ve gelişim göstermek zorundadır. Bu açıdan toprak, su bitkisel ve hayvansal kaynaklarımızın korunması etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, bu kaynakların gelecek nesillere sürdürülebilir olarak aktarılması çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Metin Yıldırım konuşmasın devamında kongrenin hedefinin farklı üniversitelerden ortak alanlarda çalışan bilim insanlarının kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelmeleri, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve güçlerini birleştirerek daha etkin çözümler üretebilmeleri olduğunu vurgulayarak kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Prof. Dr. Metin Yıldırım’dan sonra bir konuşma da Niğde Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür yaptı. Ekonomik yaşamı sosyal ve kültürel değerleri biçimlendiren en temel faktörün bilgi olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür; “Bilgi kültürünü benimseyen ve sorunların çözümünde bilime güvenen toplumlarla bilim ve teknoloji üretme yetkinliğine sahip olmayan toplumlar arasında gelişmişlik bakımından büyük mesafeler bulunur. Bu yönüyle bilgi üretimi ve üretilen bilginin kullanımı her toplum için büyük önem taşımaktadır. Bilgiyi üreten ve bunu doğru bir şekilde kullanabilen toplumlar çağdaşlık yarışının ön saflarında yer almayı başarır” dedi.

Günümüzde bilginin üretildiği ana kaynağın üniversiteler olduğunu ifade ederek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi’nin bu doğrultuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini belirterek, “ Bugün gelinen noktada üniversitelerin sadece eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapması yeterli değildir. Üniversiteler artık disiplinler arası bilimsel araştırmalara bağlı olarak teknoloji üretmek ve bu teknolojinin kullanımında öncülük etmek durumundadır. Bu gereklilik üniversiteleri yeni adımlar atmak mecburiyetinde bırakmaktadır. Üniversitemiz, ürettiği bilgiyi topluma yaymakta, ekonomide, sanayide, tarımda bu bilginin kullanılmasına öncülük etmektedir. Bu kongre bunun bir göstergesi niteliğindedir. Gerek bilgi üretiminde gerekse üretilen bilginin topluma aktarılmasına vesile olan bu kongrenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr Adnan Görür’den sonra bir konuşma yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, Niğde Üniversitesi’nin Niğde açısından önemli bir düzeyde olduğunu bu durumdan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. Niğde Üniversitesi’nin birçok yönüyle ülkemizdeki birçok üniversiteden ileride olduğunu belirten Vali Necmeddin Kılıç, Valilik olarak her zaman her konuda üniversiteye destek olacaklarını söyledi. Yapılan araştırmalara göre ülkemizin gelecek 20 yıl içerisinde dünyanın lider ülkelerinden biri olacağını ifade eden Kılıç, bu doğrultuda her kurumun, özellikle de üniversitelerin üzerine büyük görevler düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Niğde Üniversitesi, şimdiye kadar yaptıklarıyla bu doğrultuda üzerine düşeni yerine getirdiğini göstermiştir. Bundan sonrasında da burada çok önemli çalışmalar yapılacaktır. Sayın Rektörümüzle kararlaştırdığımız birçok şey var. Niğde tarım, turizm ve sanayi potansiyeline sahip bir ilimiz. Rektörümüzle yaptığımız görüşmelerde ilimizin sahip olduğu bu potansiyeli kullanacak türde çalışmalar yapmayı kararlaştırdık. Üniversitemizin önderliğinde çok ciddi ve önemli adımlar atıp ilimize katkı sağlayacak çalışmalar yürüteceğiz. Bunun için yakın zamanda düğmeye basıp harekete geçeceğiz. Bugün burada açılış törenini gerçekleştirdiğimiz “İç Anadolu Bölgesi 1.Tarım ve Gıda Kongresi” bu doğrultuda önemli bir adım sayılabilir. Kongrenin gerçekleştirilmesinde gayret gösteren değerli hocalarımıza, Rektörümüze Üniversitemize ve destek olan bütün kuruluşlara teşekkür ediyor selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum”.

Kongre,  plaket ve teşekkür belgesi takdim töreniyle devam etti. Kongre Ana Sponsoru Doğuş Grubu adına Gökçe İşdemir’e Niğde Valisi Necmeddin Kılıç tarafından, kongreyi destekleyen Ahiler Kalkınma Ajansı Adına Fatih Yıldız’a Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edilirken, Kongre Gümüş Sponsoru PEPSİCO adına Hakan Sarı’ya ise Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket ve teşekkür belgesi verildi.

İç Anadolu Bölgesi 1.Tarım ve Gıda Kongresinin düzenlenmesine destek veren Niğde Ziraat Odası Başkanlığı Adına Veli Kenar’a, Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği adınaTahir Erdem’e, Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği adına Erdoğan Yılmaz’ave Niğde İli Süt Üreticileri Birliği adına Ahmet  Demirkoparan’a da plaket ve teşekkür belgesini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp takdim etti.

Kongreye çağrılı bildiriyle destek veren Prof. Dr. Ali Küden’e, Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu’ya,  Prof. Dr. Kezban Candoğan’a, Prof. Dr. Mehmet Kuran’a, Prof. Dr. Murat Türkeş’e, Prof. Dr. Musa Sarıca’ya, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Prof. Dr. Zeynep Banu Seydim ve Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’a ise rektör yardımcısıProf. Dr. Metin Yıldırım ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından plaket ve teşekkür belgesi verildi.

İç Anadolu Bölgesi 1.Tarım ve Gıda Kongresi, 4 Ekim 2013 Cuma günü sona erecek.