Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ve Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) işbirliğiyle Nevşehir'de gerçekleştirilecek “Eğitimde Nitelik ve Yenileşme” temalı  III. Eğitim Yönetimi Forumu başladı.

 

Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Ürgüp Turgut Özal Kültür Merkezi’nde başlayan III. Eğitim Yönetimi Formu’nun açılışına; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, Nevşehir Vali Vekili İbrahim Süha Karaboran,  Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, üniversitemiz akademik ve idari personeli, Türkiye genelindeki üniversiteler,  liseler ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda yönetici, akademisyen, eğitim yöneticisi ve eğitimci katıldı.

 

III. Eğitim Yönetimi Forumu’nun açılışında konuşan Nevşehir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, “Yeni kurulmuş bir fakültenin dekanı olarak fakültemizin ilk etkinliği olan 3. Eğitim Yönetimi Forumunun Üniversitemizde düzenlenmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyor ve bunun eğitimde nitelik ve yenileşme çalışmalarına katkı sağlamasını diliyorum.  Türk eğitim sistemi bugün pek çok sistemde olduğu gibi kendini yenileme ve değiştirme çabası içindedir. Eğitimde nitelikten ödün vermeden, yenileşmeye gidilmeye çalışılması çeşitli sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu yıl 3.sü  düzenlenen Eğitim Yönetim Forumu tam da bu duruma odaklanarak eğitimde nitelik ve yenileşme ana teması altında bildirili oturumlarla, panellerle, konferanslarla, çalıştaylarla, eğitimde kuram ve uygulamayı bir araya getirerek eğitim politikası üretmeye ışık tutacak bir etkinlik olacaktır. ‘III. Eğitim Yönetimi Forumu’nun bir özelliği de ilk kez bir üniversite işbirliğiyle yapılıyor olmasıdır. Böyle bir işbirliğinin Türkiye’deki geçmişi uzun soluklu üniversitelere rağmen 5 yaşındaki bir üniversitenin ve yaşını yeni doldurmuş bir fakültenin üstlenmesi gurur vericidir” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, “Genç bir üniversitenin, çok dinamik bir rektörün ve çok  dinamik bir üniversitenin ve EYFOR’un bu toplantısında burada bulunmaktan oldukça mutluyum. Sözü olan herkes, her şeyi söylesin biz de yardımcı olalım. Burada şunu görüyoruz ki,  şu anda Milli Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler, öğretmen imajını, öğretmen unsurunu, öğretmen sistemini masaya yatırarak sorguluyorlar. Bundan da bizler çok mutlu olmaktayız. Daha önceleri üniversiteler ile bakanlık arasında kopukluklar vardı ve bunlar giderildi” diye konuştu.

 

EYUDER Başkanı Adem Çilek, “2009 yılında kurulan EYUDER kurulduğu Ekim ayında 3 yaşını doldurmak üzere. Geçen yıllarda düzenlediğimiz I. ve II. Eğitim Yönetimi Forumumuzu başarılı bir şekilde gerçekleşmiştik. EYUDER artık Türk Milli Eğitim sisteminde hem öğretmenlerimizi, hem yöneticilerimizi, hem de akademisyenlerimizi temsil edecek duruma gelmiştir. Bunda siz değerli eğitimcilerimiz, eğitim yöneticilerimiz ve özellikle akademisyenlerimizin büyük katkıları olmuştur” dedi.

 

III. Eğitim Yönetimi Forumu’na ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük şeref duyduğunu belirten Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız,”İçinizden biri olarak, eğitim yöneticiliğinden Belediye Başkanlığına seçilmiş biri olarak gerçekten böyle güzide bir topluluğun karşısında hitap aslında çok kolay değil. Ama öğretmen oluşumuz bunu biraz kolaylaştırıyor. Ürgüp’ümüz Hitit, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve yeni Türkiye Cumhuriyetimizle beraber sonsuza kadar insanlığa hizmet eden bir yerleşim yeri. Nevşehir’imizin çok güzel nadide köşelerinden birisi. Üniversitemizden ve EYUDER’den gelen teklifi kabul etmek bizim için büyük bir şanstı. Sizin gibi güzel insanları Ürgüp’te ağırlamak, Ürgüp’ün güzel havasını teneffüs ederek güzel işlere sizlerle birlikte imza atmak büyük şereftir. Bu şerefi bizlere tattıran başta Sayın Rektörümüze ve EYUDER Başkanına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Türk eğitim sistemi ile ilgili tahlil yaparak görüşlerini ifade eden Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “Ne zaman üniversitemiz beni bir programa davet etse büyük heyecan yaşıyorum. Güzel bir Kapadokya sabahında 8’i köklü olmak üzere 20 tane medeniyetin gelip geçtiği bu topraklarda huzurlu ve güzel bir uyanış yaptınız. Toplantımızın da huzurlu olmasını diliyorum. Bir bilim adamı olarak, bir eğitimci olarak değil toplumu yakından gözlemleme fırsatı bulabilen biri olarak, geçmişte yaşanan eğitimdeki sıkıntıları çözmenizi istiyorum. Çocuklarımız kitaplarını okurken niçin okuduklarını bilsinler. Okullarımızda çocuklarımıza İngilizce eğitimi veriliyor ama belli kelimeler öğreniyorlar.  Sokakta dolaşan bir İngiliz vatandaşı araştırdım. Ortalama 600 kelimeyle İngilizce konuştuğu halde bizler 1500 kelimeyle 12 yıl eğitim alan vatandaşlar olarak yetiştiriliyor ve konuşamıyoruz” diye konuştu.

 

Bireysel ve toplumsal eğitimde kalitenin önemine değinen Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “Bilindiği üzere medeniyetlerin inşasında en büyük önem atfedilmesi gereken şey eğitimdir. Tarih boyunca büyük başarılara imza atan medeniyetlerin başarılarının temelinde eğitim kalitesi yer almaktadır. Nasıl ki binayı sağlam kılan, temeli ve kaliteli yapı malzemeleri ise, bireyi ve toplumu ileriye ve başarıya taşıyacak olan da kaliteli bir eğitim sistemidir. Eğitimi sadece eğitim alan bireyler açısından değerlendirirsek yanılgıya düşmüş oluruz. Eğitim, bir bütün halinde;  öğrencisinden en üst düzeyde yer alan yöneticisine,  oradan kullanılan araç gereçlerin kalitesine ve kapasitesine varıncaya kadar her kademede bir sarraf titizliğiyle üzerinde çalışmamız gereken bir alandır. Kurumlarımız arasında koordinasyonun arttırılması, çalışanlarımızın iş memnuniyeti ve doyumu gibi konularda ciddi çalışmalar yaparak kurumsal düzeyde kaliteyi en iyi şekilde yakalamaya gayret göstermeliyiz. Millet olarak istikbalde saygın bir yere varmanın ilk koşulu;  eğitimi toplumun her kesimine dikey ve yatay olarak yaymaktır. Bu amaçla burada gerçekleştirilen Eğitim Yönetimi Forumu, gelecek nesillerimiz adına gerçekleştirilen son derece önemli bir çalışmadır. Ben bu çalışmada emeği geçen herkese şahsım ve üniversitem adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyor; forumumuzun başarıyla neticelendirileceğine yürekten inanıyorum”  dedi.

 

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü tarafından gerçekleştirilen Müzik dinletisinin ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Feyzi Uluğ’un yaptığı panele konuşmacı olarak katılan  Prof. Dr. Nejla Kurul, Prof. Dr. Ayhan Aydın, Prof. Dr. Niyazi Can katılımcıları ‘Eğitimde Güncel Gelişmeler’ konu başlığı altında bilgilendirdi.

 

III. Eğitim Yönetimi Forumu’nun öğleden sonraki programı ise Nevşehir Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulunda devam etti.

 

“Eğitimde Nitelik ve Yenileşme” ana teması kapsamında; 66 sözlü, 11 poster bildiri, 2 panel, 5 konferans, 2 çalıştay ve 1 söyleşinin yer alacağı ve 2 gün sürecek olan Forumda; Eğitimde Yönetim ve Yönetimde Dönüşüm, Eğitim Politikaları ve Politika Uygulamaları, Öğretmenlik Mesleği ve Mesleki İstihdam, Eğitim Etiği ve Etik Uygulamalar, Eğitimde Değişme ve Örgüt Kültürü, Okul Süreçlerinde Kalite ve Verimlilik, Eğitim Eşitliği, Dezavantajlı Gruplar ve Pozitif Ayrımcılık, Eğitim Programları, Teknoloji ve Öğretimsel Uygulamalar, Eğitimde Yöneltme ve Mesleki Eğitim, Eğitimde Proje ve Modelleme Uygulamaları konuları tartışılacak.