Çeşitli etkenlerle kilogram üretim masrafları 25-30 kuruş olan patatesin, 2012 yılı içerisinde piyasa fiyatları üretim maliyetlerinin üzerine pek çıkmamış ve satış fiyatları maliyetin altında kalmıştır.

 

         Fiyatlardaki bu dengesizlik sektördeki tüm paydaşları çözüm arayışına sevk etmiş ve bunun üzerine 01.10.2012 tarihinde Nevşehir Valiliği, Nevşehir Milletvekillerimiz, üretici temsilcileri, pazarlama temsilcileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları ile sivil toplum örgütlerinin katılımlarıyla Nevşehir Dedeman Otel de ortak akıl toplantısı düzenlenerek, sorunlar ve çözüm önerileri gündeme taşınmıştır.

 

O günden bu güne geçen zaman zarfında, ihracatla ilgili kanun uygulamalarında değişiklikler yaşanmış ve yeni pazarlarla birlikte patates ihracatında olumlu gelişmeler olmuştur. 2012 yılı tüm sezon boyunca ihracat 6.566 ton gerçekleşmiş iken, 2013 yılı içinde bulunduğumuz Nisan ayı dahil 32.757 ton ürün ihracatı yapılmış olup halen yoğun bir şekilde devam etmektedir.

 

Aynı zaman da piyasada bir denge oluşturmak ve özellikle fakir vatandaşlarımız ile mültecilere yardım maksadıyla MEDAŞ A.Ş. den sağlanan parasal kaynakla İl genelinde Valilimiz öncülüğünde ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün katkılarıyla TAREKS A.Ş. firmasınca 5.000 ton civarında İlimiz patates üreticilerinden alım yapılarak ilgili yerlere sevkiyatı gerçekleştirilmiştir.

 

Bu şekilde piyasalardaki hareketlilik pazar fiyatlarını yükseltmiş ve sektörde olumlu bir hava oluşturarak  başarı elde edilmiştir.

 

         Pazarlama ağı içerisinde emeği geçen bütün paydaşlara İl Müdürlüğü olarak teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.