Süt Üreten Tarımsal İşletmelerde; yeni kapalı ahırların / ağılların inşası ve genişletilmesi de destek kapsamına alındı.

Et Üreten Tarımsal İşletmelerde; desteklenen koyun ve keçi sayısı 300’ den 500’e yükseltildi.

Süt ve Et Üreten Tarımsal İşletmelerde; Gübre çukuru konusunda hayvan sayısı yerine kapasite eklenerek ifade Tarımsal işletme, 50 baştan fazla inek veya 150 baştan fazla koyun ve/veya keçi kapasitesine sahipse, yatırımın gerçekleşmesinin sonunda gübrenin topluluk standartlarına göre depolanması ve yönetimini taahhüt etmelidir şeklinde değiştirildi. Mesleki yeterlilik şartında ise gerçek kişilerde sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir. Yardım oranında ise; başvuru sunulduğunda 40 yaşın altında olan genç çiftçiler ifadesi hibe desteği kararı alındığında 40 yaşın altında olan genç çiftçiler olarak revize edildi.

Süt toplama merkezlerine sadece üretici örgütleri başvurabilirken; yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabilecekler.

Süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütleri için yer alan “Bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır” uygunluk şartı kaldırıldı.

Meyve ve Sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında desteklenecek ürünler için AB’nin 1234/2007 sayılı konsey tüzüğünde yer alan meyve ve sebze listesi (9.bölüm) kullanılacaktır.

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler arttı. Artık en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır.

Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle Tıbbi aromatik bitkilerinde seralarda yetiştirilmesi destek kapsamına alındı.

Yerel Ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 250.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi. Yerel tarım ve gıda ürünleri listesi revize edildi.

Kırsal turizm alt tedbirinde Turizm İşletme Belgesi yatırım sonunda alınacaktır. Uygun yatırım toplam değeri ise 400.000 avrodan en fazla 500.000 avroya yükseltildi. Konaklama tesislerinin yatırım sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri “25 oda”  olarak değiştirildi.

Kültür balıkçılığının geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 200.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi. Kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı.

 

Yerel Tarım ve Gıda Ürünleri Listesi

Kaymak, Tarhana, Kabak Çekirdeği, Patates ve Ürünleri (cips, kumpir, parmak patates, püre vb.), Parmak Üzümü, Çavuş Üzümü, Buludu Üzümü, Diğer Yöresel Üzümler, Üzüm Ürünleri (Üzüm Pekmezi, Kuru Üzüm, Pestil, Köftür, Pekmez Sucuğu, Şıra, Sirke, Üzüm Çekirdeği ve Tozu, Şarap), Salamura Asma Yaprağı, Pekmezler (şeker pancarı, armut, erik, ayva, dut vb.), Domates, Domates Salçası, Cevizli Sucuk, Bademli Sucuk, Kapari Ürünleri, Ceviz Ezmesi, Ceviz, Badem, Turşu, Mantı, Soğan, Erişte, Hedik (Kaynatılmış Buğday), Reçel, Marmelat, Meyve Sebze Kurusu, Yöresel Peynir (Tulum Peyniri, Çökelek vb.), Yöresel Yoğurt (süzme yoğurt, torba yoğurt vb.), Tereyağı, Bulgur, Nohut, Fasulye, Yarma, Çömlek Fasulyesi, Sulu Köfte, Lokum, Yerli Alaca Karpuz, Yufka Ekmek, Kuru Yufka, Tahinli Pide, Tahinli Simit, Nevşehir Tahinlisi, Tandır Ekmeği, Patatesli Çörek, Bazlama, Buğday Unu Mamulleri, Çerezlik Ayçiçeği, Kavurga, Bal Kabağı, Kabak Tatlısı, Elma, Meyve Suyu/Konsantresi/Tozu, Alıç, Kuşburnu, Girebolu Suyu, Altın Çilek, Trüf Mantarı (Keme), Kete, Testi Kebabı, Mineralli Su