NEVŞEHİR(MHA) Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğüne iş bulabilmek için müracaatta bulunanların en çok 20-24 ve 25-29 yaş grubunda olduğu bildirildi.

Nevşehir Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü İlhan Temel, günde 80 ile 100 arasında işsizin başvuruda bulunduğu Kurumda işsizlerin eğitimine de büyük oranda ağırlık verdiklerini dile getirdi.

UMEM Kurslarının son yıllarda bu manada ciddi oranda ilgi görmesinin sevindirici bir gelişme olduğuna dikkat çeken Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Temel, yılda 1000 dolayında vasıfsız işsizin eğitimden geçirilerek vasıflı hale getirilmeye çalışıldığını da belirtti.

Vasıfsız işçi denilince sadece ilkokul mezunlarının anlaşılmaması gerektiğine değinen Çalışma ve İş Kur İl Müdürü İlhan Temel, “Bizim 12 bin aralığında kayıtlı iş arayanımız var. Bunun 6 bini iş ayırmam diyenler. % 60 erkek, % 40 bayan iş arayanımız var. Kurum olarak işe davet konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Biz her zaman işsizlerimize sunacağımız bir iş bulunduruyoruz kurumumuz bünyesinde. Son dönemlerde eğitim çalışmalarımız sürüyor. Toplum yararına çalışma programımız, iş başı eğitim programlarımızda verimli geçiyor. İşçi ile işveren arasındaki en kritik ay ilk iki ay. Biz işçinin de işverenin de işten çıkarılma ya da çıkartma konusunda sorunlar yaşamaması için de çalışmalarda bulunuyoruz. Vasıfsız işçi profilini sadece ilkokul mezunu olarak görmemek lazım. Zira vasıfsız işçi olarak genel lise mezunları da vasıfsız olarak görülebilir. UMEM Kurslar aracılığıyla bu vasıfsız kişileri vasıflı bir hale getirmeye gayret ediyoruz. En çok iş arayanların yaş ortalamasına bakıldığında ise 20-24 ve 25-29 yaş grubu. Yıllık 1000 kişi civarında insanımıza eğitim veriyoruz. Üniversitelerin idari bölümlerinden mezun olanlara iş bulmakta zorlanıyoruz. Keza ilimiz küçük bir il. Bölgedeki işgücü piyasasından kaynaklanıyor. Ara eleman konusunda ise ciddi sorunlar yaşıyoruz. Günlük 80-100 arasında kişinin kurumumuza başvuruda bulunduğunu söyleyebiliriz. Her ay 12 bin civarında işsizin başvurusunu alıyoruz. Kadınlarımızın kurumumuza müracaatları her geçen yıl artıyor. Kadınlarımız artık çalışmak ve ev ekonomilerine katkı sağlamak istiyorlar” dedi.