Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temel atma töreni, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız ,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, milletvekilleri, bürokratlar ile oda ve borsa başkanları ve Odamızdan 100 kişilik bir heyetin  katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Tören, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı  ve GTİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız’ın hoş geldin konuşması ile başladı. Parmaksız konuşmasında tesis hakkında bilgiler vererek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’a ve Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ettiklerini söyledi. 

Bugün Türk iş dünyası ve dış ticareti açısından önemli bir gün olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz hep ‘insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır’ buyruğu uyarınca yaşadık. Bugün de özel sektörümüze, dış ticaretimize ve Türkiye’ye faydalı bir iş için bir araya geldik. Halkalı Gümrüğü’nü Büyükçekmece’ye taşıyoruz. Sayın Bakanımızın öncülüğünde hayırlı bir iş yapmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Türk özel sektörü adına Bakan Yazıcı’ya teşekkür eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Siz Oda-Borsa camiasının, özel sektörünün bu zamana kadar her işine koştunuz. Engelleri birlikte aştık, zorluklara birlikte göğüs gerdik, hizmet maratonunda el ele koştuk. Sayın Bakanımız bugüne kadar özel sektör için, Türkiye için çok büyük hizmetler yaptı. Son dönemdeki özel sektörün önünü açan reformların tamamında imzası var. Kara Gümrük Kapılarını Sayın Bakanımızın desteği ile yeniledik, yenilemeye devam ediyoruz.

Kendileri ihracatta müthiş bir iş yaptı: Yetkilendirilmiş yükümlü projesini başlattı. Bu belgeyi alan gümrükte işlemle, bürokrasi ile uğraşmıyor. Kendi antreposunda işi bitirip gümrükten transit geçiyor. Son olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız; TIR EPD ile ön bildirimde bulunan lojistikçilerimize, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda “Hızlı Geçiş Hattı”nı hizmete açtı. Tüm bu hizmetlerinizi en iyi hisseden kesim biziz. Ziya Gökalp’in güzel bir sözü var; “düşünmek, söylemek kolay, yaşamak, hele başarı ile sonuçlandırmak zordur”. Sayın Bakanımıza; Türk özel sektörü olarak takdirlerimizi, teşekkürlerimizi sunuyoruz”.

“Hiçbir mazeret, başarının yerini tutamaz” dediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bahaneler üretmedik, risk aldık, çalıştık ve hep birlikte başardık. Bu ülkenin zenginleşmesi için risk alan, yatırım yapan, üreten, iş ve aş veren tüm girişimcilerimizi, Türk özel sektörünü yürekten kutluyorum. Bu başarının mimarları burada. Kanaat önderleri burada. Oda-Borsa başkanlarım burada. Bu başarının neferleri sizsiniz, sizlere şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

-“İstanbul’a yakışan, dünyanın büyük gücü Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ediyoruz”

Halkalı Gümrüğü’nün, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yeri olduğunu anımsatan TOBB Başkanı, “30 yıldır ihracatçımıza, ithalatçımıza, lojistikçimize hizmet veriyor. Günde yaklaşık 700 tır işlem yapıyor. Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolar ithalatın da 17 milyar doları Halkalı Gümrüğü’nde gerçekleşti. Yani Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlası buradan geçiyor” dedi.

30 yılda Türkiye’nin çok değiştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Halkalı Gümrüğü büyüyen ve gelişen İstanbul’un içinde kaldı. Hem lojistikçilerimiz için hem de ihracatçı ve ithalatçılarımız için çekilmez bir yer haline geldi. Her gün 5 km trafik kuyruğu oluşuyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. İşte bu yüzden TOBB olarak harekete geçtik. 2023 hedeflerimizin altyapısını sağlamlaştırmak için Halkalı Gümrüğü’nü Büyükçekmece Çatalca Bölgesi’ne taşıyoruz.

2005 yılından bu yana gümrük kapılarını modernize eden iştirakimiz Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. olarak Halkalı Gümrüğü’nü yap-işlet-devlet modeli ile yeniliyoruz. Yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğü Kompleksi 60 bin m2’si kapalı olmak üzere 220 bin m2’lik bir alanda hizmet verecek. İşleyişin hızlı olması için ihracat ve ithalat sahalarının birbirinden bağımsız inşa ediyoruz. Lojistikçilerimizin, ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü yapının yer aldığı bir kompleks yapıyoruz. İstanbul’a yakışan, dünyanın büyük gücü Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ediyoruz. Bu yatırıma 154 milyon TL harcayacağız. İnşallah Mart 2014’te yani 6 gibi kısa bir sürede tamamlayarak ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın hizmetine sunacağız”.

-300 milyon lira yatırım

TOBB Başkanı, 2023 yılı için Türkiye’nin büyük hedefleri olduğunu, bu hedeflere çalışmadan, yorulmadan kimse ulaşamayacağını söyledi.

Bu kapsamda oda ve borsalar ile el ele vererek, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Sarp, Nusaybin, Habur ve Cilvegözü olmak üzere Türkiye’nin 7 sınır kapısını bitirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, 300 milyon lira yatırım yaptıklarını, 234 milyon lira vergi ödediklerini ifade etti. 

Yeni gümrük kapıları sayesinde özel sektörün yıllık 410 milyon lira kaybetmediğinin altını çizen TOBB Başkanı, “Bugün bizim inşa ettiğimiz kapılardan bir yılda tam 14 milyon yolcu geçiyor. Bir yılda tam 2,5 milyon tır, 5,5 milyon vasıta geçiyor” dedi.

-Türk Gümrük kapıları dünyaya örnek oldu

Hisarcıklıoğlu, sadece dünyadan örnek almadıklarını, dünyaya örnek olmak için de çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler tüm dünyaya “best practise/en iyi örnek” olarak bizi ve Türkiye’yi örnek gösterdi. Sınır kapılarını yenileyecekseniz Türkiye’yi örnek alın dedi. Şimdi de Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş’ı yenileyeceğiz. Esendere ve Çıldır-Aktaş’a başladık bile. Dünyaya bir kere daha “en iyi örnek”in ne olduğunu göstereceğiz”. 

-Oda-borsalar ne iş yapar

Bazen ‘Odalar-Borsalar ne iş yapar diye’ soranlar olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Odalar-Borsalar üyesinin cebine doğrudan para koyamaz. Bizim görevimiz onların cebine para koymak değil, onların para kazanmasının önündeki engelleri yıkmak. Biz yollar açmak için, kolaylaştırmak için, özel sektörün ayağındaki zincirleri kırmak için varız. Çünkü bu ülkenin girişimcisi, bu ülkenin insanı ayağındaki zincirleri bir kere kırınca, başaramayacağı hiçbir iş, ulaşamayacağı hiçbir hedef yok. 

Biz üyelerimizden topladığımız aidat ile üyelerimize hizmet ettik, üyelerimizin menfaatini koruduk. Biz üyelerimiz çok daha kolay ihracat yapsın diye kara gümrük kapılarını modernize ettik. Üyelerimiz Avrupa’ya daha çok mal satsın diye tarifeli tren seferi düzenledik. Biz bunları yaptık, sadece odalarımız kazanmadı, sadece girişimci kazanmadı, emekçiler de, Türkiye’de kazandı. Biz el ele engelleri aştık, biz zirveye tırmandıkça Anadolu yükseldi, Türkiye yükseldi, hepimiz bu onuru yaşadık” dedi.