Üzüm sulu ve lezzetli bir meyvedir. Üzüm siyah, mor, koyu kırmızı, koyu mavi, sarı, yeşil, turuncu ve pembe gibi farklı renklerde bulunur. Üzümden sirke, reçel ve meyve suyu yapılabilir. Üzümün çekirdeği de yağ yapmak için kullanılabilir.

Bunun yanı sıra kabızlığı ve göz hastalıklarını tedavi eder. Ayrıca kanseri önlemek gibi çok sayıda faydası vardır.

Üzüm lif, protein, bakır, potasyum, demir, folat ve C, A, K ve B2 vitamini içerir.  Üzüm aynı zamanda yüksek su içeriğine sahiptir.

İşte üzümün sağlığımız için 10 faydası.

1. Üzüm kansere karşı korur

Üzümün içinde bulunan antioksidan ve anti-inflamatur(İltihabi reaksiyonu önleyen madde)  kansere karşı korur. Kanser riskini azaltarak, aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önler.

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde 2005 de yayınlanan bir araştırmaya göre, misket üzüm anti kanser özellikleri sergileyen doğal  bileşenler içerdiği bulunmuştur.

Üzüm  kalın bağırsak, akciğer, prostat ve meme kanseri riskinin azaltılmasında özellikle etkilidir. üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan resveratrol(Kırmızı üzümün kabuğu ve çekirdeğinde bulunan resveratrol kırmızı üzümün antioksidan etkisini sağlayan bir maddedir) cilt kanseri riskini azaltır. Güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı cildi korumaya yardımcı güçlü bir antioksidandır

2. Üzüm beyin gücünü artırır

Üzüm ayrıca beyin gücü için iyidir. Düzenli olarak yemek bellek gücünü artırarak yaşa bağlı hafıza düşüşünü önleyebilir. Üzüm beynin kan akışını arttırır ve ruhsal tepkileri geliştirir. Üzüm demans gibi dejeneratif sinir hastalıklarının başlangıcını geciktirebilir.

Ayrıca, üzüm Alzheimer hastalığına yol açan sebepleri önler. 2009 tarihinde İngiliz Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre , Concord üzüm suyu takviyesi hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı  ve yetişkinlerde hafıza fonksiyonu düzeltir.

3. Üzüm kötü kolesterolu düşürür

Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 1999 yılında yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak mor üzüm suyu içmenin kolestetrolun düşürülmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Ayrıca üzüm  kan pıhtılaşmasını önler ve kalp krizi riskini azaltır.

4.Kalp ve damar sağlığı

Düzenli olarak üzüm yemek kan pıhtılaşması riskini azaltmakta ve kalp de bulunan kan damarlarının zarar görmesini engellemektedir. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

 
5. Üzüm yorgunluğu önler

Üzüm enerji seviyesini yükseltir. Yüksek kalitede vitamin,magnezyum, fosfor, demir ve bakır içerir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji sağlar ve yorgunluğa iyi gelir.

Sadece bir avuç üzüm veya yarım bardak üzüm suyu  size anında enerji verir ve yorgunluğunuzu azaltır. Ancak, siyah üzüm yorgunlukla mücadele için gerekli demir desteğini sağlayamayabilir. Açık renkli ve beyaz üzüm yorgunlukla mücadele için en iyisidir.

6. Üzüm görmeyi geliştirir

Üzüm gözler de bulunun sinir sistemlerini korur ve makula dejenerasyonu(sarı nokta da denilen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının hasarlanması sonucu ortaya çıkar)denilen göz hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Makula dejenerasyonu yaşlılar arasında önde gelen körlük nedenlerinden biridir.

Miami’nin Bascom Palmer Göz Enstitüsü Üniversitesi tarafından yapılan araştırmya göre, üzüm düzgün göz bakımı sağlamaktadır.

Eğer yaşlandığımız zamanda gençlik yıllarımızdaki  gibi sağlıklıklı gözlere sahip olmak istiyorsak düzenli olarak üzüm yiyelim.

 
7.  Üzüm kabızlığa iyi gelir

Üzüm veya üzüm suyu kabızlık sorunu olanlara da iyi gelir .Üzümde bulunan lifler, sindirim rahatsızlığını hafifleterek düzenli olarak bağırsağın hareket etmesine yardımcı olur.

Ayrıca, üzüm suyu hazımsızlığa iyi gelir. Kabızlık olduğunda bir yemek kasesi üzüm yenilebilir. Günlük olarak hazırlanan taze üzüm suyu içilebilir. Taze üzüm mevcut değilse, 1 ya da 2 gün boyunca suda ıslatılmış kuru üzüm sabah aç karnına su ile birlikte yenilebilir.

8.Üzüm bağışıklığı artırır

Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, kırmızı üzümün bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Kırmızı üzümde bulunan resveratrol(kırmızı üzümün çekirdeğimde ve kabuğunda bulunan antioksidan etkisi sağlayan maddedir)bu nedenle bağışıklık sistemini artırır.  Bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman, vücudumuz hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha iyi korunur.

Buna ek olarak, üzüm sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C ve B6 vitaminlerini ve demir içerir.

9. Organizmanın kendisine zararlı olan toksit maddelerden temizlenmesine yardımcı olur 

Üzüm doğal bir idrar söktürücüdür. Dolayısıyla organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.  Vücuttaki yüksek toksit miktarı kronik yorgunluk, halsizlik, inflamasyon, sindirim bozukluklarının yanı sıra ciddi cilt sorunlarına da neden olabilir.

Üzüm idrar çıkışını arttırarak toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

Üzüm çekirdeği besin değeri açısından çok zengindir. Üzümün yukarıda özelliklerinden faydalanmak için üzümü çekirdeği ile beraber yiyin. Üzüm çekirdeğini kolay sindirmek için iyice çiğneyin.

10.Üzüm kemikleri güçlendirir

Üzüm içerdiği bakır, demir ve manganez gibi besin maddeleri sayesinde kemik oluşumu ve mukavemeti açısından önemlidir.

Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneğine göre, üzümde bulunan kalsiyum kemikleri geliştirerek kemik sağlığını destekler.